Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Režisér Zdeněk Tyc skončil hlavní část natáčení filmu El paso

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Spor romské vdovy, matky sedmi dětí, se sociálními pracovníky je námětem nového filmu režiséra Zdeňka Tyce nazvaného El paso, jehož hlavní část natáčení právě skončila. Hlavní hrdinku, které nabídnou pomoc ambiciózní právnička (Linda Rybová) a ušlechtilý kurátor s dobrým srdcem (David Prachař), ztvárnila neherečka Irena Horváthová.


“V projektu, který vzniká v produkci Ondřeje Trojana, dvorního producenta Hřebejkových snímků, se dále objeví například Igor Chmela a Vladimír Javorský,” řekla dnes ČTK mluvčí tohoto filmového projektu Naďa Machková.
“S podobou záběrů jsem spokojen, výsledek se jeví velmi dobře, ale nebylo snadné ho dosáhnout. Sedm romských dětí se totiž ukázalo být tvrdším oříškem, než jsem čekal. Přesto jsme měli šťastnou ruku, našli děti herecky zdatné a navíc z velice odpovědných rodin,” popsal práci s představiteli dětských rolí režisér Tyc. Děti se podle něj postupně staly semknutým týmem, na který jeho hrozby vůbec neplatily.


Rozpočet filmu je podle Tyce průměrný – o to více oceňuje producentovu velkorysost a označuje ji za nadprůměrnou a obdivuhodnou. “Dopřál nám luxus natáčení ve všech ročních obdobích, takže po podzimu, zimě a jarních měsících máme před sebou pouze letní záběry. Tato podmínka je důležitá, neboť dějem filmu se táhne soudní proces a každý ví, jak zdlouhavé soudy u nás jsou,” dodal režisér.


Za dobrodružství označil i spojení neherečky v hlavní roli s profesionálními herci. “Ti jsou totiž zvyklí na systém vracení replik a jen těžko si zvykali na to, že Horváthová mluvila pokaždé jinak a své texty měnila. Postupně si na to ale všichni zvykli a dokonce je to začalo bavit. Bylo to jako cesta tmavým lesem bez mapy,” podotkl Tyc.


Film El paso se bude dotáčet od 23. do 30. června. Premiéra se má uskutečnit 16. ledna příštího roku.
Režisér a scenárista Zdeněk Tyc má za sebou například celovečerní projekty Už, Žiletky a psychologické drama Smradi. Filmovou fakultu absolvoval v roce 1989 snímkem, který byl zároveň i jeho celovečerním debutem, baladickým příběhem Vojtěch, řečený sirotek. Často spolupracuje s Českou televizí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon