Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Rakouská policie zatkla neonacistu za vedení štvavého serveru, který obsahoval nacistickou propagandu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Rakouská policie zatkla v noci na dnešek neonacistu Gottfrieda Küssela za provozování štvavého portálu s neonacistickým obsahem, umístěného ve Spojených státech. Současně provedla řadu domovních prohlídek u známých neonacistů. Veškerou nacistickou a neonacistickou propagandu v Rakousku zakazuje zákon proti znovuoživování nacismu. Informovalo o tom státní zastupitelství ve Vídni.

Vedle Küssela byly zatčeny i dvě další osoby a na šesti místech v celém Rakousku zabavena řada materiálu, včetně počítačových paměťových disků, zbraní a nacistických kultovních předmětů. Zadržení jsou nyní vyslýcháni a zabavené materiály vyhodnocovány; poté bude rozhodnuto o dalším postupu, řekl agentuře APA mluvčí prokuratury Thomas Vecsey.

Küssel byl dříve šéfem neonacistické organizace Liduvěrná mimoparlamentní opozice (VAPO), která byla v 90. letech zakázána. Později s pomocí svých přívrženců v USA založil a provozoval internetový portál alpen-donau.info. Americké zákony jsou vůči ideologické agitaci včetně neonacistické značně tolerantnější.

Rakouské orgány sledovaly provoz portálu delší dobu, ve spolupráci s americkou justicí pak získaly přístupové kódy a server koncem března přestal fungovat. Během první fáze domovních prohlídek u neonacistů v říjnu 2010 byly nalezeny stopy k dalším mužům v pozadí. Prokuratura je přesvědčena, že zatčením Küssela a dvou dalších dopadla správné lidi, nevylučuje však možnost zatýkání rozšířit, uvedl Vecsey.

Vyšetřovatelé museli čelit výtkám od části veřejnosti, že proti portálu zasahují liknavě. To však mělo svůj účel ve snaze odhalit sítě v pozadí. Policejní odborníci vyslali kódované e-maily, z nichž jeden došel poslanci tyrolského zemského sněmu za krajně pravicové svobodné (FPÖ) Werneru Königshoferovi a zakrátko se objevil na stránkách portálu. Königshofer vehementně popírá, že by e-mail předal dál, ale vyšetřovatelé vidí souvislost FPÖ s neonacistickým portálem jako prokázanou a podali trestní oznámení. Krátce poté portál alpen-donau.info ze sítě zmizel.

Gottfried Küssel byl již v roce 1993 odsouzen k deseti letům vězení za neonacistickou propagandu. VAPO a na ni napojené skupiny vedly kromě ústní a tištěné propagandy i výcvik polovojenských skupin po vzoru nacistických oddílů SA. Küssel byl po odpykání šesti let propuštěn v roce 1999 za dobré chování, připomíná agentura AFP.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon