Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Projekt zaměřený na šikanu zhlédlo v Kroměříži téměř 4000 lidí

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Ojedinělý projekt Labyrint zaměřený na šikanu, rasismus, odlišnosti a zaběhlé stereotypy chování navštívilo v Muzeu Kroměřížska 3700 lidí, z toho 3200 žáků a studentů základních a středních škol. ČTK to dnes řekla organizátorka projektu a pracovnice muzea Silvie Pitruzzello. Muzeum Kroměřížska představilo projekt v polovině října loňského roku. Dnešním dnem skončil.

Soustava panelů tvořících labyrint složený z 11 částí byla doplněna videem, zvuky a křivými zrcadly. Návštěvník v labyrintu prožíval různé situace, ve kterých se setkával s projevy neporozumění, nepřijetí či agrese. “Počet návštěvníků je velmi pozitivní. Projekt byl totiž velmi těžký. Zpočátku jsme měli obavy, že se pedagogové budou bát vodit na něj své žáky,” řekla Pitruzzello.

Projekt mapoval rozdílnosti týkající se rasy, vzhledu a zdravotního handicapu a prožitkovým způsobem umožňoval přímou konfrontaci s těmito jevy. Ze zvukových nahrávek se ozývaly i velmi hanlivé nadávky. Jedno ze stanovišť například znázorňovalo autobus, ve kterém seděli lidé. Návštěvníkovi nadávali, že smrdí, ať jde pryč. Člověk se tak mohl vcítit do lidí na okraji společnosti, mohl zkoumat vlastní stereotypní myšlení, předsudky a diskriminaci. “Více než dvě třetiny dětí byly šokované, jedna třetina si z toho dělala legraci. Z Labyrintu si asi nejvíce ponaučení do života odnesli středoškoláci a učni,” dodala.

Muzeum projekt připravovalo společně s Občanským sdružením Motivace-životní styl a místní pedagogicko-psychologickou poradnou více než tři roky. Labyrint vznikl na základě podobného amerického programu. V USA se s ním seznámili pedagogové Věra a Ivan Janíkovi, kteří přeložili textovou část. Spolu s ředitelkou poradny pak hledali partnera, se kterým by projekt realizovali v Česku. Muzeum Kroměřížska reagovalo vstřícně, komponované programy pro děti a mládež připravuje již šest let.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon