Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Přijel z Ameriky pomáhat Romům

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Pastor Thomas Lilliendahl vylepšuje šance Romů, chválí ho i starostové

Velká Kraš, Mikulovice – Když začal americký pastor Thomas Lilliendahl pracovat s Romy na Jesenicku, nikdo mu příliš šancí nedával. Teď je respektovaný a uznávaný.
Desítky lidí zbavil obav z většinové společnosti, pocitů křivdy, pasivity a nezájmu o věci veřejné. To vše bez jakékoli publicity.


„Musím před ním smeknout. On to s těmi lidmi opravdu umí skvěle. Dokáže je naladit na správnou strunu, motivovat,“ uznal starosta Mikulovic Ivan Dost.
Právě v Mikulovicích opravil spolu s Romy díky finanční pomoci ze Spojených států dům, který teď slouží pro společné akce. Podobný objekt mají také v nedaleké Velké Kraši.


Starostka Velké Kraše Vlasta Kočí si pastorovu práci pochvaluje. „Udělal tady mnohem víc než už neexistující sdružení Roma Vidnava, proto mu také vycházíme všemožně vstříc,“ pro Mladou frontu Dnes řekla Kočí.


Pastor, který má zkušenosti z několikaletého působení v portorikánské komunitě v New Yorku, se chvále brání. „Chci jen těm lidem pomoci najít víru v sama sebe, v lepší život, znásobit jejich dobré stránky,“ tvrdí Thomas Lilliendahl. Z jeho úst tato slova rozhodně nezní jako stokrát omleté fráze.


Starosta Dost se nedávno zúčastnil jedné pastorovy akce v Mikulovicích, kam přišly desítky lidí. „Vystoupení pana Lilliendahla jsem vnímal jako neustále sílící vodopád slov. Biblické příběhy proplétal se současností, vysvětloval, jak se zbavit nedůvěry k většinové společnosti a najít k ní cestu. Lidi zkrátka nutí přemýšlet o cestě životem,“ popsal Dost.


Lilliendahl se před působením na Jesenicku stihl naučit obstojně česky. Práce v romské komunitě jej lákala už dlouho předtím, než na Jesenicko přišel. „Byla to pro mě velká výzva. Věřím, že se mi podaří uspět,“ řekl Lilliendahl, který s Romy na severu Olomouckého kraje pracuje necelé dva roky.

„Musím před ním smeknout. S lidmi to opravdu umí skvěle. Dokáže je naladit na správnou strunu, motivovat.“
uvedl pro Mladou frontu Dnes starosta Mikulovic Ivan Dost

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon