Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Přerovští Romové se kvůli obavám o bydlení obrátili na ministryni

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Přerovští Romové se z obavy o své domovy obrátili na ministryni bez portfeje Džamilu Stehlíkovou. Žádají ji, aby dohlédla na prodej domů ve Škodově ulici, které chce město prodat slovenské firmě Immofin. Investor slibuje, že vybydlené domy odkoupí, zbourá a místo nich postaví novou reprezentativní čtvrť. Romové se ale bojí o svůj osud. Informuje o tom dnes Přerovský deník.

“Bojíme se, že s námi primátor (Jiří) Lajtoch zatočí stejně, jako to udělal Čunek ve Vsetíně,” řekl deníku mluvčí přerovských Romů Jiří Girga. Připomíná, že pokud budou transakcemi města poškozeni, vyjdou do ulic.

Stehlíková si získala Romy poté, co kritizovala vládního kolegu Jiřího Čunka za to, že ještě jako vsetínský
starosta vystěhoval Romy mimo město.

Girga ministryni bez portfeje o přerovských Romech napsal: “Jsou sociálně slabí a dekret na byt mají na určitou dobu, nový majitel jim nezajistí ubytování téhož druhu a stupně, leč po uplynutí zákonné lhůty jim ubytování skončí.” Žádá ji, aby ohlídala prodej čtvrti, o jejímž osudu budou zastupitelé jednat 16. dubna. Obrátil se už také na Český helsinský výbor a hrozí, že by to v případě ohrožení dotáhl až do Štrasburku.

“Vedení města si je vědomo toho, že jde o citlivou záležitost. Součástí prodeje by samozřejmě byly podmínky ohledně náhradního ubytování,” řekl deníku mluvčí města Bohuslav Přidal.

Romové se obávají i toho, že by se po zbourání domů ve Škodově ulici ocitli na periferii v Kojetínské ulici, kde jsou volné byty. Podle Girgy nejsou nadšení ani obyvatelé z Kojetínské, kteří se už chystají k protestu proti případným nevítaným přistěhovalcům ze Škodovy ulice.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon