Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Právo: V rámci policie letos vznikne protiteroristické centrum

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V rámci policie má podle dnešního Práva ještě letos vzniknout speciální centrum, které by do budoucna mělo chránit Českou republiku před terorismem. Právo píše, že v uplynulých dnech o tom v reakci na vyjednávání s USA o zrušení vízové povinnosti rozhodl ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Deník uvádí, že vznik protiteroristického centra byl jednou z podmínek americké strany.


Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů by úkolem centra bylo analyzovat a předávat získané informace, píše Právo. Odpovědnost za konkrétní kroky by měli nadále šéfové výkonných útvarů policie, případně příslušní hejtmani, uvedl Martinů. Centrum by bylo kontaktním místem pro všechny zahraniční partnery v boji proti terorismu.


List informuje, že o přesné podobě nového pracoviště vnitro vyjednává s vedením policie. Nejpravděpodobnější varianta počítá s tím, že centrum vznikne v rámci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kde už nyní funguje odbor specializující se na terorismus a extremismus, uvádí Právo.

Další možností je vytvoření zcela nového útvaru přímo pod policejním prezidiem.
Langer Právu řekl, že kromě policistů budou k centru přiděleni i důstojníci ze všech českých civilních a vojenských tajných služeb, zastoupeni v něm ale budou i hasiči a záchranná služba. Ministr uvedl, že základy centra by měly vzniknout letos v létě, plně obsazené by mohlo být do konce roku. Martinů k tomu dodal, že by se nemělo jednat o velký útvar.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon