Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pomoc Romům se rozjíždí

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Pracovní skupinu, která by měla pomoci s integrací holešovských Romů, chce vytvořit holešovská radnice. Dohodla se na tom minulé úterý na první společné schůzce s „moravským koordinátorem“ vládní Agentury proti sociálnímu vyloučení. Druhá schůzka se plánuje na zítřek.
Holešov je jedno z dvanácti sídel v Česku, kde chce vláda ve spolupráci s místními samosprávami více zapojit Romy do života většinové společnosti.
„Dopadlo to úspěšně,“ zhodnotil první schůzku holešovský starosta a senátor Zdeněk Janalík. „Koordinátorovi jsme předali písemný materiál o tom, jak si řešení představujeme my, aby si ho prostudoval. Dohodli jsme se na vytvoření pracovní skupiny, kde budou zástupci města, úřadu práce, škol a občanského sdružení Jaspis, které se touto problematikou zabývá. Lidi z těchto institucí obvoláme a na další schůzce se navzájem seznámíme,“ přiblížil Janalík další plány.

Kromě vedení holešovské policejní školy by se úterní schůzky podle Janalíka měli zúčastnit také zástupci Odborného učiliště Holešov a 3. Základní školy Holešov, kam většina dětí holešovských Romů dochází.

Agentura proti sociálnímu vyloučení byla založena letos v lednu. Funguje jako odbor úřadu vlády a má patnáct zaměstnanců včetně jejího šéfa Marka Podlahy, dosavadního ředitele neziskové organizace zaměřené na zaměstnávání Romů. Agentura má za úkol řešit rostoucí problémy kolem takzvaných sociálně vyloučených lokalit, jinými slovy ghett. Jedno takové je i ve staré dělnické kolonii v holešovské Školní ulici.
Moravskou pobočku Agentury vede Pavel Navrátil, odborník na sociální problematiku Romů z Masarykovy univerzity v Brně.

Podle předloňské sociologické studie existují v Česku více než tři stovky chudinských romských lokalit, kde žije až 80 tisíc lidí. Bez práce je v nich 90 až 100 procent dospělých. Počet těchto oblastí se přitom zvyšuje a lidí v nich přibývá. Ministryně pro lidská práva a menšiny se proto rozhodla situaci řešit založením nové vládní agentury. Místa, kde místní samosprávy nebo občanská sdružení měly nejzajímavější nápady, jak sociálnímu vyloučení Romů čelit, si později zvolila za pilotní projekty. Celkem je těchto míst v Česku 12. Od velkých měst po mikroregiony.

Holešov ministerstvo zaujal hlavně plány starosty Janalíka založit bytové družstvo, jehož členy by tvořili i Romové. Ti by si pak nový bytový dům měli postavit částečně svépomocí.
Druhým originálním plánem přišel ředitel holešovské policejní školy, policejní rada Jiří Veselý. V projektu Policie pro všechny chce do řad policie přilákat kromě Romů také Vietnamce, Ukrajince, Poláky a příslušníky dalších menšin.

***

* Holešov a Romové Holešov je jedno z dvanácti míst v Česku, kde chce vláda ve spolupráci s radnicemi více zapojit Romy do života společnosti. Holešov ministerstvo zaujal plány starosty Janalíka založit bytové družstvo, které by tvořili Romové. S dalším plánem přišel ředitel holešovské policejní školy Jiří Veselý. Projektem Policie pro všechny do řad policie láká Romy i příslušníky dalších menšin.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon