Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Policisté obžalovaní z umučení Roma nedokážou vysvětlit jeho smrt

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Bývalí slovenští policisté, kteří u banskobystrického Krajského soudu čelí obžalobě z umučení Roma Karola Sendreie ze středoslovenských Magnezitovců, si podle svých výpovědí jeho smrt nedokážou vysvětlit. Policejní zásah z roku 2001, po kterém 51letý Sendrei zemřel na policejní stanici v Revúci, označili dnes před soudem za přiměřený. Žádný z policistů, které doposud vyšetřovatelé vyslechli, nebyl s to říct, kdo Sendreiovi smrtelné zranění způsobil. Obžalovaným hrozí trest osm až 15 let vězení.

“Nedokážu se vyjádřit k tomu, kdy a jak (Sendrei) ke zraněním přišel,” tvrdil jeden z obžalovaných, který upozornil na neprofesionální přístup lékařů při ošetřování zadržených Romů. Policisté při zásahu, který měl ochránit bývalého starostu Magnezitovců, použili obušky. Při zadržování Sendrei údajně upadl a poranil si hlavu. Podle obžaloby měl však Rom zlomených deset žeber a rozsáhlá vnitřní poranění takřka všech orgánů.

Jednání u banskobystrického soudu bude pokračovat i v úterý, kdy budou vypovídat další obžalovaní.

Karola Sendreie předvedli policisté v červenci 2001 s jeho dvěma syny a dalším Romem na policejní stanici v Revúci, kde ho údajně při výslechu připoutali k radiátoru a celou noc bili. Podle vyšetřovatele dostal rány obušky a policisté ho prý kopali a bili. Jeden z obviněných prý několikrát skočil na hruď už bezvládného Sendreie.

Prokurátor obžaloval kromě sedmi policistů a bývalého starosty Magnezitovců, na jehož dvoře došlo k prvním potyčkám se Sendreiem, i trojici Romů zadrženou společně se Sendreiem. Všichni údajně vyhrožovali policistům i starostovi smrtí.

Krajský soud se případem zabýval už v roce 2003, spis však vrátil k došetření kvůli údajným procesním nedostatkům. Nejvyšší soud však toto rozhodnutí zrušil a v roce 2004 nařídil Krajskému soudu, aby zahájil jednání. První termín jednání vytyčila soudkyně na květen 2005, obhájci policistů se tehdy ale omluvili a případ mezitím převzal jiný soudce.

Za smrt Roma si slovenská policie vysloužila kritiku mezinárodních organizací, kteří jí vytýkali rasismus. Po vyšetřování slovenské úřady zpřísnily kritéria pro přijímání lidí k policii. Rasový motiv činu se podle vyšetřovatelů nepodařilo prokázat.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon