Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Policie: Pozor na radikály!

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Na Mostecku působí stovky příznivců extrémních hnutí. Odborníci informují studenty o nebezpečí

Policie eviduje na Mostecku přes 400 členů nebo sympatizantů různých extremistických hnutí. Padesát lidí tvoří takzvané tvrdé, nejradikálnější jádro. Aktivizace extrémně pravicových a ultralevicových hnutí v okrese Most je oproti jiným okresům a krajům na vysoké úrovni a je srovnatelná s Brnem, Prahou a Ostravou. Tvrdí to policejní zpráva, která hodnotí kriminalitu na Mostecku za rok 2007 a kterou má Deník k dispozici.
Skupiny, které se hlásí například k neonacismu a anarchismu, dokáží získávat vliv mezi částí mládeže z několika důvodů. Extremismus se snadněji šíří v oblastech se zhoršenou sociálně-ekonomickou situací v rodinách, žijících zejména v přelidněných panelových sídlištích. Rizikovým faktorem je i demografické složení obyvatelstva, v němž převažuje nižší vzdělání. Radikální hnutí těží také z toho, že na Mostecku je stále velká nezaměstnanost absolventů učilišť a středních škol, kteří často inklinují k problémovému prostředí. Kdo neodolá tlakům okolí, volí obvykle radikalismus nebo majetkovou či jinou trestnou činnost.

Policie: Pozor na radikály a extremisty!

„Tito jedinci touží po společenském uplatnění a uznání či musejí již v mladém věku živit rodiny, a proto si opatřují peníze trestnou činností s vědomým rizikem odhalení ze strany policie,“ peo Mostecký deník uvádí situační zpráva, kterou v březnu komentoval před zastupiteli plukovník Vladimír Danyluk, mostecký policejní ředitel.
Policisté i nezávislí experti se snaží mládež z Mostecka informovat o nebezpečí extremismu a radikalismu. Do besed začali zařazovat další témata, například terorismus. „Toto nebezpečí hrozí i České republice, ale lidé si to stále neuvědomují,“ řekl Karel Kučera, uznávaný odborník na islám, který včera přednášel studentům Soukromé střední školy pro marketing a ekonomiku podnikání v Mostě.


Kučera vysvětloval mládeži podstatu islámu a varoval před zjednodušováním.
„Má to smysl. Lidé si stále myslí, že islám je pouze negativní. V jihovýchodní Asii ale není islám militantní jako na Středním východě, protože se vyrovnal s moderním světem,“ řekl Deníku Kučera.
S problematikou extremismu v novodobém pojetí a jeho historickém vývoji seznámil studenty Jan Novak, komisař mostecké policie, specialista na extremismus, terorismus a informační kriminalitu. Hovořilo se o skinheads, hooligans a násilí na stadionech, o anarchistech, antifašistech, o vůdcích a symbolech. „Mostecká policie pořádá ročně několik besed s problematikou extremismu. V letošním roce se jedná o první besedu tohoto typu,“ sdělila Alena Bartošová z preventivně informační skupiny Policie ČR Most.

***

ZLO PLODÍ ZLO

Na tři roky poslal soud do vězení 26letého radikála, který v loni v květnu zranil v Mostě během demonstrací pravicových a levicových extremistů dvě dívky. Muž do nich najel automobilem. Posléze při útěku zaútočil i na policisty. Obžalovaný se proti rozsudku odvolal. Incident se stal během pietního setkání u hrobu Miloše Reha, ubodaného před osmi lety u litvínovského nádraží. Město Litvínov letos pochod pravicových radikálů nepovolilo..

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon