Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Podle ženské lobby navrhovaný zákon před diskriminací neochrání

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Podle České ženské lobby, která sdružuje 21 neziskových organizací, antidiskriminační zákon v navrhované podobě nezajistí účinnou obranu před případným nerovným zacházením. Novinářům to dnes řekla předsedkyně lobby Lenka Bennerová. Zákon mělo Česko přijmout už při svém vstupu do EU v roce 2004, nejpozději však do konce loňského roku. Vláda jeho návrh však má projednávat až dnes. Za chybějící ochranu před diskriminací hrozí ČR sankce.

“Obáváme se, aby přijetí současného návrhu nebylo jen formálním gestem pro splnění našich závazků vůči EU. Budeme sice mít zákon, ale nebude funkční. Vlk se nažere a koza zůstane celá,” řekla Bennerová.

Norma má zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči, sociálním výhodám či bydlení. Má ochránit před diskriminací kvůli sexuální orientaci, zdravotnímu postižení, jazyku, náboženství či majetku. Zákon by měl usnadnit i případné dokazování nerovného zacházení. Ministr bez portfeje a předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL) již dříve řekl, že vymezení diskriminace se proti úpravě v současných českých zákonech nerozšíří.

Podle lobby předloha neřeší například diskriminaci kvůli vztahu k osobě blízké, tedy například i kvůli manželství. Dostatečná není prý ani ochrana před pronásledováním. Lobby uvedla, že z evropských směrnic vyplývá povinnost zajistit zákaz postihu či znevýhodnění lidí, kteří se kvůli případné diskriminaci domáhají svých práv.

Na dodržování rovnosti by měl podle návrhu zákona dohlížet ombudsman. Lobby považuje toto řešení za nedostatečné. Podle ní by měl mít problematiku na starosti například antidiskriminační úřad. Podával by i žaloby a diskriminované by zastupoval u soudu, fungoval by také jako poradna. Výhrady k tomu, aby ochrana před diskriminací spadala pod ombudsmana, se objevily již dříve. Měl je i veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Jeden z návrhů svěřoval dohled nezávislé instituci. Legislativní rada vlády se ale přiklonila k ombudsmanovi.

Lobby schází v normě i zmínka o pozitivní diskriminaci a o tom, že ji nelze za nerovný přístup považovat. Pozitivní opatření mají naopak napravit nerovný přístup, dodala lobby. Uvedla, že v posledním návrhu zákona se definice objevila a směrnice EU pozitivní akce doporučují. Antidiskriminační zákon připravovaly už minulé vlády. Poslední návrh loni vetoval Senát. Sněmovna o něm před volbami pak už nehlasovala.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon