Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pardubické divadlo chystá muzikál Cikáni jdou do nebe

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Východočeské divadlo v Pardubicích uvede v červnu v premiéře muzikál Cikáni jdou do nebe. Původně chtělo na konci sezony nastudovat proslulou hru amerického autora Richarda Nashe Obchodník s deštěm, ke změně je však přinutil neplánovaný odchod dramaturga Martina Fahrnera spojeného s takzvanou kuřimskou kauzou a jednou z jejích účastnic Barborou Škrlovou do ciziny.
ivadlo muzikál představí na letní scéně v prostředí hradu Kunětická hora, řekl ČTK jeho mluvčí Radek Smetana.

“Jedním z důvodů, proč jsme Obchodníka z deštěm proti původnímu plánu stáhli, byla skutečnost, že dramaturg Martin Fahrner na konci loňské sezony nečekaně odešel do Norska a hra nebyla dostatečně připravená,” uvedl Smetana.

Režie muzikálu se ujme Marián Pecko, který měl nastudovat i Obchodníka s deštěm. Do svého týmu si přizval i známou interpretku romské hudby Idu Kelarovou. “Bude se podílet na hudební spolupráci, ale sama vystupovat nebude,” řekl Smetana.

Diváci se mohou těšit na baladický příběh o vášnivé lásce krásné cikánské dívky Rady a největšího zloděje koní Lujka Zobara. Děj, vycházející z inspirace povídkovými črtami Maxima Gorkého, spojuje prvky tragické i lyrické, vážné i komické. Muzikál využívá melodie inspirované původním romským folklorem a v roce 1976 se dočkal i filmového zpracování v Sovětském svazu v režii Emila Lotjanua.

Divadlo přivedlo k rozhodnutí nastudovat hudební představení také dokončení amfiteátru na vyhlídce hradu Kunětická hora v loňském roce. “Chtěli jsme mít další inscenaci na Kunětickou horu, kde budeme nadále hrát také muzikál Malované na skle,” uvedl Smetana.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon