Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Památník Yad Vashem zpřístupnil on-line 130 000 fotografií o holocaustu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Jeruzalémský památník obětem holocaustu Yad Vashem včera ve spolupráci s vyhledávačem Google zpřístupnil největší světový archiv dokumentů o holocaustu.

Yad Vashem se zaměřuje především na sběr dobových dokumentů, výzkum a vzdělávání. Jedním z jeho největších cílů je udržovat povědomí o událostech druhé světové války v souvislosti se systematickou genocidou některých sociálních skupin.

Ve svém tiskovém prohlášení památník uvádí, že archiv všechny své fotografie a jiné dokumenty zamýšlí zpřístupnit zejména pro to, aby měli lidé z celého světa možnost užívat sebrané dokumenty pro výzkumnou činnost stejně jako pro skládání osobních příběhů členů vlastních rodin a přátel.

Yad Vashem včera na svých webových stránkách zveřejnil v plném rozlišení prvních sto třicet tisíc fotografií, další budou postupně doplňovány.

Pohnutky památníku ke zveřejnění schraňovaných dat vysvětlil jeho ředitel Avner Shalev: „Snažíme se objevit nové inovativních způsoby, jak zpřístupnit celosvětové veřejnosti náš dokumentační materiál obrovského rozsahu. Google je nám v tomto úkolu partnerem především v tom, že nám pomáhá zacílit na nové publikum, které zahrnuje i mladé lidi z celého světa. Chceme tak rozproudit celoplošnou diskusi o holocaustu.“

Jad Washem byl založen v roce 1953. Od té doby shromažďuje cenné dokumenty, fotografie nebo deníky.

Zveřejněnou část sbírky můžete navštívit na odkazu http://collections.yadvashem.org/photosarchive/en-us/photos.html

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon