Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Osada Bódvalenke hledá romské malíře pro uměleckou rekonstrukci domů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Evropské centrum unikátního umění hledá romské výtvarníky pro realizaci umělecké renovace obytných domů v severomaďarské romské vesnici Bödvalenke.

Projekt vybízí romské malíře napříč evropskými zeměmi, aby svým uměním vytvořili ojedinělou open-air výstavu, která navíc napomůže k vybudování příjemného životního prostřední v této romské osadě. Úkolem umělců je vytvořit monumentální fresky v minimálních rozměrech 4 x 18 metrů.

Do této chvíle bylo vytvořeno celkem třináct fresek ze štětců maďarských romských umělců.

Organizátoři si kladou za cíl vytvořit kolektivní dílo, na které budou místní Romové hrdí a které ve svém důsledku rozproudí debatu o napjatých vztazích mezi Romy a majoritou v celoevropském kontextu. Bödvalenke tak vnímají jako prostředek k navázání mezikulturního dialogu. Již dnes vesnici navštěvují turisté z řad majority. Realizátoři celé akce tento fakt vnímají jako klíčový, jelikož pro některé z turistů bude právě návštěva Bödvalenke jedním z prvních kontaktů s Romy jako takovými.

Realizátoři projektu poskytují romským umělcům veškerý potřebný materiál, ubytování, hradí jim cestovní náklady a poskytnou každému z nich grant do výše 1.500 euro v závislosti na náročnosti předsevzatého uměleckého záměru. Jak uvedla koordinátorka projektu Eszter Pásztor: “Uvědomujeme si, že jsou nabízené prostředky velmi nízké. Doufáme ale v to, že si umělci uvědomí důležitost své účasti i za těchto podmínek. Můžeme ale s jistotou slíbit, že bude účast na tomto unikátním projektu v Bödvalenke jejich životním zážitkem.”

Pokud jste romským výtvarníkem a máte zájem se projektu zúčastnit, kontaktujte koordinátorku projektu Eszter Pásztor (e-mail: epasztor@enternet.hu). Více informací o celém projektu naleznete na webové stránce www.bodvalenke.eu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon