Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Obsah Turnerových deníků zkoumá pražská policie

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Pražská kriminálka se začala zabývat případem Turnerových deníků, které nedávno vyšly v České republice. Policisté nyní požádali o znalecký posudek, zda obsah knihy není v rozporu s českými zákony. ČTK to řekl mluvčí pražské policejní správy Ladislav Bernášek.


Podle policie se vydavatelé knihy mohli dopustit tří trestných činů. Podněcování k nenávisti proti skupině osob, hanobení národa, rasy a přesvědčení a podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod.
Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká už minulý týden ČTK řekla, že vydání knihy monitorovali odborníci na extremismus, které na ni upozornili novináři. Případ na konci týdne dostali na stůl pražští kriminalisté.


Česko je pravděpodobně jedinou zemí v Evropě, kde se Turnerovy deníky prodávají, dosud oficiálně kniha vyšla zřejmě jen ve Spojených státech, například v Německu je zakázána. Románová fikce popisuje povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a pak na celém světě. Podle politologa Zdeňka Zbořila se kniha opírá o silný bílý rasismus a antisemitismus a je v ní velký obdiv k nacismu. Nebezpečné je na ní to, že míří na systém jako na celek, říká Zbořil.


Podle mluvčího Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Šuberta byly deníky dostupné na internetu již dříve, rozruch vzbudilo až jejich knižní vydání. Otázka, zda kniha vybízí k násilí, by prý měla spíše směřovat na psychology a sociology, kteří se zabývají prezentací násilí i v jiných médiích, například v televizi, uvedl Šubert.


“Pokud jde o BIS, naším úkolem je v předstihu zjistit, zda se tištěné slovo může přeměnit v násilí. Nyní nemáme informace, že by toto nebezpečí hrozilo,” řekl mluvčí. Turnerovy deníky vydala firma Kontingent Press, která podle údajů v obchodním rejstříku vznikla letos 16. dubna. Její zástupce v tisku uvedl, že právě Turnerovy deníky byly impulzem, proč nakladatelství založil. Popírá ale, že by chtěl neonacismus propagovat. Naopak tvrdí, že chce společnost upozornit na nebezpečí, které jí od radikálů hrozí.


Firma Kosmas zajišťující distribuci kontroverzní knihy na internetu zveřejnila speciální prohlášení. “Turnerovy deníky patří k silně kontroverzním knihám. Jejich obsah reflektuje rasovou nenávist autora, který byl členem řady rasistických a neonacistických skupin v USA,” uvádí nakladatelství. “Jsme přesvědčeni, že pokud chceme pochopit podstatu myšlení a cílů těchto lidí, je dobré si tuto knihu přečíst – i navzdory její zrůdnosti a stylistické triviálnosti,” uvádí v dalším textu.


Fiktivní příběh je zasazený do počátku 90. let v USA, kdy podzemní organizace nazvaná Organizace zahájí ozbrojený boj proti vládě Spojených států, která je v knize nazývaná Systém. Kniha je napsaná formou deníků, jež si píše jeden ze členů Organizace.
William Luther Pierce založil v roce 1974 National Alliance, hlavní nacistickou organizaci v USA, a vedl ji až do své smrti v roce 2002. Původně vystudoval fyziku, ale brzy se začal orientovat zcela jiným směrem. Jeho organizace vydávala časopis, založil i vlastní vydavatelství a rozhlasové vysílání. Nechvalně proslulým jej ale učinila až kniha Turnerovy deníky, kterou napsal v roce 1978 pod pseudonymem Andrew Macdonald.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon