Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Občanské sdružení ROMEA využilo podpory programu JPD 3

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Na začátku roku 2007 se začala tak trochu veřejnosti skrytá aktivita zaměstnanců Občanského sdružení ROMEA.
Občas časově náročná, ale bezpochyby užitečná a prospěšná nejen samotným zaměstnancům. Posuďte sami.

V rámci projektu Rozvoj odborných znalostí zaměstnanců občanského sdružení Romea a zkvalitnění poskytovaných sociálních služeb, který je finančně hrazen z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu a hl. m. Praha, od začátku roku 2007 probíhá několik vzdělávacích kursů určených zaměstnancům Občanského sdružení Romea.

Celá akce je realizována v rámci programu Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu hl. m.
Praha, jehož cílem je sociální integrace a rovnost příležitostí. Program si klade za cíl integraci specifi ckých skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí.

Probíhající kursy mají pomoci rozvoji zaměstnanců občanského sdružení Romea tak, aby mohli efektivněji vykonávat svou práci zaměřenou na pomoc nezaměstnaným a diskriminovaným a těm, kdo touží zvýšit si svou kvalifi kaci. Obsah projektu koresponduje s obsahem Koncepce romské integrace z roku 2005, neboť podporuje rozvoj neziskových organizací poskytujících sociální služby a klade důraz na zachovávání rovných příležitostí.
Doba trvání projektu je stanovena na 18 měsíců.

Zaměstnanci občanského sdružení Romea, kteří pracují jako poskytovatelé sociálních služeb – např.
terénní zprostředkovatelé práce, koordinátoři Internetové burzy práce, Internetového centra, Mediálních a PC kursů, Antidiskriminační linky navštěvují kursy zaměřené na praktické činnosti a zvyšují si svou kvalifi kovanost hned v několika oblastech.
Primárním cílem je zvýšení odborných znalostí a schopností pracovníků poskytujících sociální služby a pracovníků působících v manažerských funkcích prostřednictvím individuálního školení, které probíhá v prostorách Občanského sdružení Romea. Jsou to například Počítačové kursy, kursy Struktury státní zprávy, Školení managementu, organizace volného času, řízení podniku, Sociální minimum, Školení zásad terénní práce, Kurs komunikace a motivační techniky a Výjezdní školení všech pracovníků organizace, tedy dvoudenní teambuildingové školení všech pracovníků o. s. Romea s cílem provázat získané znalosti.

Tím, že se zaměstnancům občanského sdružení Romea dostane nových poznatků z oblastí, jako je právo, personalistika a management, zásad terénní práce, komunikace s klienty…, zvýší se jejich odborná kvalifi kace a možnost kompetentně a účinně zasáhnout ve prospěch klientů sdružení. Zároveň se tak může do budoucna projevit tato zkušenost na samotném zaměření aktivit, směřování a úspěšnosti práce tohoto sdružení.

Zaměstnanci o. s. Romea již absolvovali Kursy Struktury státní zprávy v dotaci 12 hodin, které začaly dubnu a skončily 28. května. Všichni kursisté úspěšně absolvovali kurs písemnou zkouškou dne 19. června. Test prověřil jejich znalost Ústavy České republiky, Listiny základních práv a svobod atd. Lektorkou kursů byla paní magistra Marcela Blažková. Školení nazvané Sociální minimum, které bylo zakončeno 31.10. písemným testem, jenž prověřil znalosti kursistů, vyučovala paní docentka Jiřina Šiklová a Judr. Tomáš Vincourek. Kurs byl zaměřen na získání znalostí o české legislativě (pracovní, trestní, občanské právo) a sociologických poznatků o české společnosti (problém nezaměstnanosti i aktuální problematika Evropské unie, například schengenský prostor ad.). Aktuálně probíhají PC kursy, které vede Ing. Zdeněk Ryšavý a které prohlubují počítačovou gramotnost kursistů (práce s vyhledávači, základy programování, práce s Windows Word a Windows Excel atd.). V tomto roce poslední je Kurs komunikace a motivační techniky v dotaci 50 hodin. Pod odborným vedením lektorek s bohatou psychiatrickou praxí se zejména pracovníci Antidiskriminační linky učí, jak komunikovat s klienty. Praktickými modelovými situacemi si zkoušejí, jak postupovat, aby jejich intervence byla smysluplná a pomohla volajícím lidem v krizi. Zároveň se však učí, jak zvládnout psychický nápor, který takový provoz krizové linky přináší. Naučí se postupy, které mohou použít v běžné komunikaci v profesním i osobním životě.

Projekt je financován Evropským sociálním fondem, ze státního rozpočtu a hl.m. Praha

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon