Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Občanské sdružení chce uklízet problémovou lokalitu Bruntálu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Bruntálské občanské sdružení Liga chce od Technických služeb převzít úklid v problémové západní části města. S myšlenkou přišel romský poradce radnice Josef Baláž. Městská rada vzala návrh na vědomí a zadala úředníkům jeho dopracování, řekl dnes ČTK mluvčí Bruntálu Jiří Ondrášek.

“Chceme, aby město za tyto služby neplatilo více než dosud. Pokusíme se maximálně využít práci osob vykonávajících alternativní tresty a zmobilizujeme lidi, kteří v lokalitě bydlí, včetně dětí,” uvedl Baláž.

Jednou z velkých potíží takzvané západní lokality Bruntálu, kde byl dříve areál sovětské armády a nyní tam žije mnoho Romů, je nepořádek na veřejném prostranství. Městu se problém již několik let nedaří řešit.

Nápad sdružení vychází ze znalosti prostředí i mentality zdejších obyvatel. “S lidmi jsme tady v minulosti organizovali jednorázové brigády. Zafungovalo to docela dobře,” řekl Baláž.

Bruntálské občanské sdružení Liga se zaměřuje na hledání příležitostí pro dlouhodobě nezaměstnané, mimo jiné také pro lidi ze sociálně vyloučených skupin. Velké procento práce pro Ligu odvádějí právě Romové. “Liga realizuje několik sociálních programů a snaží se sociálně podnikat, přičemž výnosy z těchto činností vkládá zpět do rozvoje celého sdružení a jeho aktivit,” popsal Baláž fungování organizace, kterou před lety založil a dnes je jejím čestným předsedou.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon