Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nový Jičín nabízí Romům holobyty

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Rodiny protestují a nechtějí z domů odejít, město tvrdí, že poskytnutí náhradního bydlení není nic protizákonného

Radní v Novém Jičíně nabízejí holobyty Romům, kteří budou soudně vystěhováni ze soukromých domů v ulicích Dolní Brána, Palackého a Vančurova. Městští úředníci nabídku chápou jako pomoc v nouzi, proto je časově omezená.
Šest domů blízko centra města patřilo několik desítek let k obávaným místům.

Přitom jde o výstavní domy a v jednom z nich se v roce 1873 narodila spisovatelka Božena Benešová, známá například románem Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová.
Zastupitelé proto předloni schválili prodej těchto domů, což pár měsíců po skandálu s vystěhováním Romů ve Vsetíně vyvolalo mediální pozornost. Do Nového Jičína dokonce přijela i minis -tryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková a město slíbilo, že se nedopustí nezákonného postupu.


Jenže většina početných romských rodin měla smlouvy na dobu určitou, které noví majitelé neobnovili. Část z obyvatel navíc dlužila na nájemném.
„Asi u deseti rodin probíhá soudní řízení o vystěhování, případně o exekuci. Rozhodně nás osud bývalých nájemníků zajímá, ale nelze mít k někomu jiný přístup jen proto, že je Rom,“ řekl novojičínský advokát a zastupitel Jaromír Kubis, který jeden dům vlastní a jiné majitele právně zastupuje. Někteří Romové ale mají nájemní smlouvy na dobu neurčitou. „S těmi jednáme a hledáme náhradní bydlení,“ dodal Kubis.
Město schválilo poskytnutí holobytů v Suvorovově ulici, a to zhruba na půl roku. „Neděje se nic protizákonného, ale máme určité signály, že pro některé může být přestěhování problém. Proto pokud někdo nemá kam jít, tak může na nezbytnou dobu využít městských holobytů nebo přístřeší,“ řekl starosta Ivan Týle (ODS).


Zvláštním případem zůstává rodina Viktora Kača s dvanácti dětmi. „Těm jsme nabídli větší a adekvátní prostory v místní části Žilina,“ dodal starosta.
Romové jsou rozezleni. Někteří nechápou, že když platí nájem, ale schází jim platná smlouva, tak se musejí vystěhovat. „Přeci nás soud nevyhodí na ulici. Nemáme kam jít,“ zlobí se, ale nechtějí říct jméno.


Ani Viktor Kačo na novou adresu nespěchá. „Nejprve mě vyhodili z jednoho domu, nyní z dalšího. Pak slibovali menší domek a najednou to nejde. Nikam nejdeme,“ uvedl pro deník Právo.


Vlastníci domů plánují domy co nejdříve zrekonstruovat. „Budou tam standardní byty, které zájemcům pronajmeme. Žádný luxus, ale samozřejmě víme, že jde o poměrně atraktivní lokalitu nedaleko centra,“ pro deník Právo řekl Kubis.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon