Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Na Slovensku během Velikonoc opakovaně napadnuty tři romské rodiny

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Minulý týden v pátek začal v obci Gemerská Poloma v okrese Rožňava třídenní teror vůči třem romským rodinám. Rodiny v jejich domech napadla skupina mladíků, podle Romů to byli „skinheadi“. Romskou tiskovou agenturu (RPA) o tom informoval místní aktivista Stanislav Kučerák.

Podle něj jsou v obci asi tři mladíci, kteří jsou sympatizanty neonacistického hnutí, a ti svolali do obce z okresu další muže. Sešlo se tak přibližně asi 40-50 mužů, kteří napadli romské rodiny přímo v jejich domech. Rozbili při tom vše, co jim přišlo pod ruce. Od nádobí, přes nábytek, až po okna. Dokonce svěsili dveře z pantů. Některé Romy i zbili. Svědky toho všeho byly i malé děti.

Napadení Romové hledali u pana Kučeráka pomoc. Ten zavolal na policii, přičemž trval na tom, aby policejní hlídka dorazila co nejrychleji, protože byl ohrožován majetek a zdraví, ba dokonce životy občanů. Jak řekl pan Kučerák, policejní hlídka v počtu dvou mužů přijela do 5 minut.

“Policisté na mě zvýšili hlas a kladli mi otázky typu, kdo jste vy? Jste nějaký velmi moudrý … Byli vůči mně nepříjemní a snažili se mi dát najevo, že jsem nikdo. Napadeným Romům hlídka řekla, že jim nezaručuje ochranu a nejlépe by udělají, pokud si vezmou taxi a odejdou ke svým rodinám. Zdrželi se na místě asi 20 minut, přičemž si udělali nějaké fotky a něco sepsali. Pak to okomentovali asi tak, že oni to nebudou řešit ale nějaký jiný orgán a dodali, že romské rodiny nemají ani bránu, tak je to tedy volné prostranství, “vysvětloval Kučerák.

Jak dále dodal, starosta obce Gemerská Poloma jen konstatoval, že bez příčiny by Romové nebyli napadeni a doporučil jim, aby se zamykali.

“Starosta prý pak sám domlouval třem aktérům z obce, přičemž všemi dostupnými prostředky chtěl zabránit tomu, aby se informace o napadení Romů dostaly na veřejnost přes média,” dodal Kučerák.

Ataky na Romy v Gemerské Polomě se podle Kučerák udály z pátku na sobotu, ze soboty na neděli, tedy v době velikonočních svátků. Také konstatoval, že podobný útok v této obci se již udál v minulém roce.

Redakce oslovila krajské ředitelství policie v Košicích, stanovisko zveřejníme po jeho doručení.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon