Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muzeum Osvětim zvažuje, že zavede limity na počty návštěvníků

20. března 2012
Čtení na 1 minutu

Vedení muzea v prostorech někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora v jihopolské Osvětimi zvažuje, že zavede limity na počty návštěvníků. Dnes o tom napsala Gazeta Wyborcza. Zatímco v roce 2001 si místa, která jsou symbolem zvěrstev nacistů v okupované Evropě, prohlédlo 492.000 lidí, loni jich bylo už skoro třikrát více.

"Na jednu stranu nás rostoucí návštěvnost těší, protože stále více lidí se u nás dovídá o šílené historii holokaustu. Na druhou stranu se musíme začít zamýšlet, kolik zájemců jsme ještě schopni přijmout, aniž by to mělo negativní vliv na unikátní prostory muzea," řekl listu ředitel muzea Piotr Cywiński. "Bylo by třeba stanovit maximální počet návštěvníků během jednoho roku, který se nesmí překračovat," dodal.

Cywiński ale ujistil, že vedení muzea nedopustí, aby se do bývalé nacistické továrny na smrt kvůli vyčerpání limitu návštěvníků nedostali bývalí vězňové tábora nebo jejich rodiny.

V osvětimském koncentračním táboře za druhé světové války zahynulo na 1,1 milionu lidí, hlavně Židů. Oběťmi smrtící mašinerie byli ale také Poláci, Romové nebo sovětští zajatci. K vězňům osvětimského tábora patřilo také na 50.000 československých občanů, z nichž přežilo asi šest tisíc.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon