Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Most finančně podpoří romská sdružení, která zajišťují úklid

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Most podpoří i v letošním roce romská občanská sdružení, která zajišťují úklid v mosteckém sídlišti Chanov i v dalších částech města. Více než 100.000 korun dvě sdružení využijí na zajištění úklidových prací včetně nákupu potřebných pomůcek a prostředků. Spolupráce města a sdružení při úklidu města funguje už osmým rokem, řekla dnes ČTK mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Devět Romů zaměstnává při úklidu Chanova občanské sdružení Dživas, dalších devět pracuje pro Sdružení Romů města Mostu v centrální části města. “Jsou zaměstnáni v rámci veřejně prospěšných prací úřadu práce, který jejich mzdu do konce srpna refunduje,” uvedla Sedláčková.

Město je podle náměstka mosteckého primátora Jiřího Kurcina (KSČM) s aktivitou romských sdružení spokojeno. “Práci Romům zadávají technické služby. Je dobře, že Dživas v Chanově uklízí. Všichni na sídlišti se znají, takže sdružení může na dodržování pořádku lépe dohlížet a snadněji odhalit i případné vandaly,” doplnil.

O zajištění úklidových prací projevilo zájem i sdružení ROM Most. Po nabídce města se však už jeho členové neozvali. “Nové sdružení pro nás není důvěryhodné. Neustále měnilo požadavky, pak se ukázalo, že peníze chtějí na vybavení kapely a pořádání hudebních akcí. S tím jsme nesouhlasili a nabídli údržbu zeleně na školách. Na to však už nikdo ze sdružení nereagoval,” dodal Kurcin.

Uplatnění Romů na trhu práce je problematické, Mostecko navíc vykazuje dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci dubna dosáhla 17,9 procenta, což je o 11 procentních bodů více než republikový průměr. Práci hledalo 10.996 lidí v produktivním věku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon