Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Mladí Romové spustili mezinárodní kampaň „Typický Rom?“

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Typický Rom?, tak zní název kampaně, kterou koncem ledna zahájili mladí Romové v Makedonii, Albánii, Bulharsku, Rumunsku a Moldávii. Mezinárodní kampaň iniciovala Evropská síť romských grassrootových organizací (ERGO).

Kampaň se zaměřuje na stereotypy a stigmata, které zapřičiňují sociální vyloučení Romů. Chce podnítit aktivní občanství všech lidí v rámci jedné společnosti a současně podpořit pozitivní obraz Romů.

„Romové nejsou přijímáni jako rovnoprávní občané a je jim znemožněno univerzální lidské právo, a sice právo na důstojný a hodnotný život,“ uvedl na tiskové konferenci Mustafa Jakupov z makedonské organizace R.O.M.A., mládežnické pobočky organizace Roma Progres. „Mladí Romové chtějí vystupovat, mají co říci. Poprvé budou mít možnost v unikátní soutěži, kde mohou rozhodnout o starostovi, který je podle nich nejvíce přátelský, otevřený a nakloněný Romům.“

Starosta – největší přítel Romů

V každé z participujících zemí začala soutěž o to, která z obcí se může chlubit takovým starostou, který je k Romům nejvíce vstřícný. Zúčastnění zástupci obcí zodpoví dotazník, ten pak nezávislá komise vyhodnotí a během března oznámí výherce za každou zem. Vítězní starostové se následně zúčastní Evropského sumitu pro inkluzi Romů, který proběhne začátkem dubna ve španělské Córdobě.


Černobílá kniha

Soutěž však není jedinou aktivitou kampaně Typický Rom? V několika městech budou zřízeny tzv. začleňovací zóny, tedy jakási uměle vytvořená místa, kde se mohou potkat Romové a příslušníci majority. Dostanou tak možnost uvědomit si stereotypy na obou stranách.

Současně bude vznikat tzv. Černobílá kniha. Jejím obsahem budou vždy tři příběhy z každé zúčastněné země. První vypovídající o úspěšné integraci Romů/Roma do společnosti, druhý naopak o nezdařilém začlenění, poslední pak bude popisovat příklad starosty, proslulého svým otevřeným přístupem k Romům. Nebudou však chybět ani informace o síti ERGO a jejích členech.

Typický Rom? na sumitu EU

O dubnovém sumitu v Córdobě uspořádá ERGO a organizace mladých Romů týdenní kurz pro 40 mladých romských lidí z celé Evropy. Budou tak mimo jiné zapojeni do příprav akcí a materiálů pro sumit.

Na kampani Typický Rom? se podílejí organizace Integro (Bulharsko), RAA (Albánie), R.O.M.A. (Makedonie), CRCR (Rumunsko), Porojan a Tarne Rom (Moldávie).

Pozn: Grassrootová organizace – organizace, jejíž vznik iniciovala občanská společnost čistě z nadšení pro nějaké téma, potřeby vyjádřit se k věcem veřejným, apod.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon