Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Mladí lidé z Příbrami žádají v petici zákaz propagace nacismu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Petici na tiskové konferenci podpořil i senátor Martin Mejstřík, který je autorem novely.


Petici již podepsalo více než tisíc lidí. Důvodem k jejímu sepsání podle autorů, kteří si nepřáli být jmenováni, je mimo jiné obava o bezpečnost v Příbrami. “Skončilo to bohužel tak, že byl zabit náš kamarád,” řekl novinářům jeden z autorů výzvy. V šestatřicetitisícovém městě loni výrazně stoupla kriminalita a podle statistiky ministerstva vnitra patří v tomto ohledu Příbram mezi nejrizikovější města v republice.


Senátoři v lednu debatu i verdikt o novele odložili na příští chůzi horní komory. Odklad navrhl předseda senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek. Ukončil tak slovní přestřelky mezi zastánci a odpůrci novely, které nyní v Senátu hrozí zamítnutí. Předlohu podpořil jen jeden ze tří výborů horní komory, které ji projednávaly. Podobnou novelu přitom horní komora v říjnu 2005 podpořila. Novelu tehdy zastavila až sněmovna, v níž měli před volbami většinu komunisté a sociální demokraté.


Novela ale nenaráží jen na odpor levicových zákonodárců. Dlouhodobě ji kritizuje také například příbramský senátor Jaromír Volný z ODS. Novela se podle něj pokouší převést zákon o protiprávnosti komunistického režimu do trestního práva, což není možné. “Zákon o protiprávnosti komunistického režimu je deklaratorní zákon, který s trestním právem nemá a nemůže mít nic společného,” prohlásil již dříve Volný.

Už podle platného trestního zákona za propagaci hnutí, která směřují k potlačení práv a svobod člověka, hrozí jeden rok až pět let vězení. V případě členů organizované skupiny až osm let vězení. Soudy ani policie ale takovéto možnosti postihovat levicový extremismus dosud příliš nevyužívaly.

Novela počítá s tím, že by až osm let vězení hrozilo za podporu nebo propagaci komunistické, nacistické či jiné podobné ideologie. Až tři roky by v žaláři mohli strávit lidé, kteří by veřejně projevovali sympatie těmto hnutím tím, že by užívali, vystavovali nebo šířili jejich symboly. Novela k nim řadí zejména hákový kříž, symbol SS, srp, kladivo a pěticípou rudou hvězdu a také nacistický pozdrav vztyčením paže – hajlování.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon