Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Malajsijská policie zasáhla slzným plynem proti 10.000 Indů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Více než 10.000 etnických Indů, stěžujících si na rasovou diskriminaci, rozháněla dnes v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru policie slzným plynem a vodními děly. Zadrženo bylo asi 400 lidí, zraněných je kolem 20, včetně jednoho policisty.

Nezvykle početná demonstrace představuje podle světových agentur nepříjemnou politickou výzvu pro vládu, která se chystá v příštích měsících vypsat předčasné volby.
Protestní akci zorganizovaly hinduistické skupiny pro lidská práva v Kuala Lumpuru navzdory tomu, že policie v minulých třech dnech hlavní město prakticky uzavřela a vláda vyzývala občany, aby zůstali doma.

Nespokojenci házeli před zraky zvědavých turistů z pětihvězdičkových hotelů nedaleko proslulého mrakodrapu Petronas Twin Towers na policisty láhve s vodou a kameny. Podle agentury AP trvaly potyčky, na něž Malajsie není zvyklá, osm hodin.

“Malajsijští Indové jsou frustrovaní a nemají pracovní příležitosti ve státním a soukromém sektoru. Nejsou jim udělována obchodní povolení ani místa na univerzitách,” uvedl jeden z organizátorů P. Uthaya Kumar, podle něhož dalším důvodem k rozhořčení Indů byly nedávné demolice několika hinduistických klášterů.

Etničtí Indové, kteří představují sedm procent malajsijské populace, se naposledy ve větším počtu vzbouřili koncem 80. let, v takovémto množství ale do ulic prý ještě nikdy nevyšli. Na diskriminační politiku si však stěžují opakovaně a patří také k nejchudším obyvatelům země.

Indové byli na území Malajsie dovezeni koncem 19. století někdejšími koloniálními vládci Brity jako sezonní dělníci na práci malajsijských gumovníkových plantážích. Jejich diskriminace ale pokračovala i po vyhlášení nezávislosti Malajsie v roce 1957 vzhledem k politice upřednostňující většinové Malajce, kteří tvoří 60 procent obyvatelstva země. Na útlak si stěžuje i nejpočetnější menšina Malajsie, Číňané.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon