Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Mají strach, ale pomohou

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Dobrovolní dárci kostní dřeně z romské etnické menšiny se opět o něco rozrostli


Plzeň/ Celkem patnáct romských potenciálních dárců kostní dřeně se v úterý zaregistrovalo na Společenském večeru v restauraci U Pramenů na Roudné. Všichni měli trochu strach, ale shodli se na tom, že lidský život za kapku bolesti určitě stojí. Svoji podporu, a dokonce i kostní dřeň nabídl také známý herec Ondřej Vetchý, pod jehož záštitou se večer konal.


„O podobné akci jsem přemýšlel už před třemi lety, kdy jsem se seznámil s primářem hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni Vladimírem Kozou. Jsem rád, že se z nápadu stala konkrétní věc. Je štěstí, že můžeme někomu pomoci,“ míní Vetchý. Ten prý už dlouho čekal na vhodnou situaci, aby se sám zaregistroval. „Dnes mi to přišlo smysluplné,“ dodal herec.
Náborových večerů plánuje Nadace pro transplantace kostní dřeně ve spolupráci s dárci a vyléčenými pacienty z konktrétní etnické skupiny, pořádat více. „Transplantace kostní dřeně bývá při leukemii poslední nadějí na záchranu života. Nemocný musí najít včas vhodného dárce, který je nositelem stejných dědičných transplantačních znaků,“ říká členka správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně Mája Švojgrová. Kombinací těchto znaků jsou miliony, v určitých národech se však specifické kombinace znaků opakují. Pro konkrétní nemocné se proto hledají dárci snáze ve vlastním národě nebo etnické skupině.


Romové jako etnická skupina drží většinou při sobě a o pomoci svému bližnímu příliš nepřemýšlejí. „Také je ale pravda, že se víc bojí. Bílému prostě věřit nebudou, musí si to říct mezi sebou, proto jsou tyto večery tak přínosné,“ vysvětluje Švojgrová.
Když už Romové vědí do čeho jdou, nezdráhají se pomoci. „Můj druh má v rodině bratrance, který onemocněl leukemií. Tehdy mu nikdo v rodině pomoci nemohl, neměl stejné znaky, zachránil ho ale cizí dárce a teď může plnohodnotně žít. Také chci někomu pomoci, i když se přece jenom trochu bojím. Za život to ale stojí,“ uvádí důvod, proč se k registraci rozhodla, sedmadvacetiletá Darina Klempárová ze Sokolova.

Zachráníme lidské životy


S touto myšlenkou se přišlo zapsat do registru dárců kostní dřeně patnáct romských dobrovolníků. Většina z nich znala někoho, kdo kostní dřeň přijal nebo daroval. Podle Máji Švojgrové Romové drží pohromadě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon