Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Magistrát chce vědět o všech přednáškách o holokaustu na školách

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Magistrát chce vědět o všech přednáškách, které pořádají k tematice holokaustu pražské školy, jejichž je zřizovatelem. ČTK to řekla náměstkyně primátora Marie Kousalíková. Reagovala tak na případ, kdy si studenti Obchodní akademie Heroldovy sady přizvali na přednášku o holokaustu i zástupce extremistické Národní strany.
Na přednášku pozvala škola pamětnice, které byly za druhé světové války uvězněny v koncentračním táboře v Osvětimi. Studenti údajně chtěli pozvat i někoho “z druhé strany”, a proto zavolali na sekretariát Národní strany. Ta na besedu vyslala známého nacionalistického aktivistu Jana Skácela, který bývá spojován i s jinými extremistickými hnutími, například s Vlasteneckou frontou. Jeho účast bývalé vězenkyně překvapila.

Podle Kousalíkové pozvat Skácela nebylo vzhledem k přítomným pamětnicím vhodné. Přestože je Skácel dobrý řečník, do debaty se prý naštěstí moc nezapojil. Studenty také spíše zaujaly vzpomínky bývalých vězenkyň, Skácelovy moc prostoru k vyjádření nedali.

“Všem ředitelům teď říkám, že chci o takových přednáškách vědět. Takové debaty do školy nepatří, mladí lidé se nechají podobnými názory snadno strhnout,” poznamenala náměstkyně.

Magistrát hlavního města zřizuje střední, vyšší odborné a speciální školy, zřizovateli základních škol jsou jednotlivé městské části.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon