Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Maďarští "lovci nacistů" prý chtějí vystupovat proti ultrapravici

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

O založení tajné organizace, která si dala za úkol pronásledovat pravicové extremisty, dnes informoval maďarský deník Népszabadság. Spolek pojmenovaný Maďarský svaz lovců nacistů sám sebe označuje za radikálního protivníka neonacistů, proti nimž chce údajně používat i tvrdé metody.

Svaz se rozhodl působit v anonymitě, nemá proto žádnou oficiální adresu a nebude se ani úředně registrovat, uvedl maďarský list. Důvodem je podle jeho prohlášení velké bezpečnostní riziko a fakt, že při svých akcích se nebude vždy přísně držet zákona.

“Lovci nacistů” si dali za úkol monitorovat a zveřejňovat informace o organizacích extrémní pravice i o jednotlivcích, včetně jejich obchodních kontaktů, a odhalit i jejich údajný “seznam hříchů”. Protivníky tak prý chtějí znemožnit, ocejchovat a poslat za mříže. Jako důvod svého založení svaz uvádí údajnou nečinnost úřadů.

Svaz současně vyzval návštěvníky své webové stránky, aby ho informovali o přívržencích neonacismu ve svém okolí. Vypsal také odměnu 100.000 forintů (asi 10.000 Kč) pro toho, komu se podaří vylít vědro fekálií na hlavu známého maďarského ultrapravicového aktivisty, bloggera a výrobce triček s extremistickou symbolikou s přezdívkou Tomcat, občanským jménem Tamás Polgár.

Velké znepokojení z růstu pravicového extremismu v Maďarsku vyvolal vznik sdružení Maďarská garda, které loni v srpnu založilo nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko neboli Jobbik. Krajně nacionalističtí gardisté vzbudili za rok své existence antiromskými a antisemitskými výroky obrovské množství kritiky nejen v samotném Maďarsku, ale i v sousedních státech, včetně Slovenska.

Maďarská garda je polovojenské sdružení, jehož hlavním cílem je podle vyjádření jeho členů změna politického režimu v zemi a ochrana Maďarska před údajnými útoky z okolních států, v nichž žije početná maďarská menšina.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon