Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Maďarský ministr vnitra: Nikdo nebude porušovat zákony a brát je do vlastních rukou

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Maďarská obec Gyöngyöspata zažila po včerejší mimořádně napjaté situaci klidnou noc. Napětí způsobila bitka mezi místními Romy a příslušníky polovojenských gard. Ministr vnitra Sándor Pintér slibuje přísné zákroky proti provokatérům i proti Romům, kteří berou spravedlnost do svých rukou.

Policie zveřejnila nahrávku z kamery na veřejném prostranství, kde se bitka odehrála. Vyplývá z ní, že skupina extrémistů pod silným vlivem alkoholu si ulevovala v romské ulici, proti čemuž místní obyvatelé protestovali, následovala hádka a Romové nakonec provokatéry zbili. Celkový počet účastníků tohoto konfliktu je odhadován dle záznamů z kamer na 40 až 50 osob. Čtyři lidé byli vážně zraněni. Do dnešního odpoledne policie kvůli bitce zadržela sedm lidí včetně jednoho místního obyvatele.

V pátek Romové z Gyöngyöspaty za pomoci Červeného kříže autobusy na dva dny odvezli na tři stovky svých žen a dětí, protože se obávali útoků členů Véderö. Vůdce romské komunity János Farkas uvedl, že obec se budováním výcvikového tábora změnila v bojové pole a že lidé se bojí milicionářů ve vojenském oblečení, kteří již řadu týdnů ve vesnici hlídkují.

Maďarsko čelí novému druhu kriminality, kdy lidé v uniformách bez povolení organizují hlídky a akcemi hrozí společnosti, prohlásil premiérův mluvčí Péter Szijjártó. Vláda proto chce upravit trestní zákoník, který by tresty za takovéto činy zpřísnil.

Právě na to narážel ministr vnitra Sándor Pintér, když v televizi oznámil, že v Maďarsku nikdo nemůže porušovat zákon, ani v gardistických uniformách, ani pochodováním, ale ani tím, že na provokace reaguje svévolně s železnými tyčemi.

Policie bude postupovat proti oběma stranám s největší přísností. Zvýšenou pohotovost budou mít policisté v obci Gyöngyöspata až do konce týdne.

László Horváth z místní župní správy současný stav obci označil za politický festival za peníze daňových poplatníků. Doposud podle něj policejní manévry stály župní kasu 40 milionů forintů (3,6 milionu korun).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon