Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Maďarsko tento týden začne udělovat občanství podle nového zákona

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Tento týden začnou skládat přísahu první zájemci o maďarskou státní příslušnost, o kterou je od ledna možné žádat ve zjednodušeném řízení na základě etnického původu a znalosti maďarštiny. Podle maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna vše může začít od úterý, napsal list SME. Spor o nový maďarský zákon zvýšil napětí mezi Bratislavou a Budapeští.

Semjén již minulý týden v pátek prohlásil na Fóru maďarských poslanců Karpatské kotliny, které sdružuje zástupce maďarské menšiny ze sousedních zemí, že Budapešť nevydá Slovensku ani žádné jiné zemi informace související s udělováním maďarského občanství. Také řekl, že proces udělování občanství zahraničním Maďarům pokračuje bez problémů a že maďarské úřady evidují 800 žádostí denně.

Právě více než pětimilionové Slovensko, kde žije půlmilionová maďarská menšina, v odvetném kroku loni uzákonilo, že slovenský občan, který nabude občanství jiného státu, o slovenskou státní příslušnost až na výjimky přijde. Nová vláda premiérky Ivety Radičové se rozhodla sporný slovenský právní předpis novelizovat.

Získání maďarské státní příslušnosti bude mít většinou pro zahraniční Maďary jen symbolický význam, protože občanství jim bez trvalého bydliště v Maďarsku neumožní volební právo v zemi. Nejvíce by mohli podle médií získat obyvatelé severosrbské Vojvodiny, tamní obyvatelé si totiž od maďarského pasu mohou slibovat volnější cestování do zemí Evropské unie.

Odhaduje se, že mimo Maďarsko s deseti miliony obyvatel žije v zahraničí asi pět milionů Maďarů. Nejvíce jich obývá západ a centrální část Rumunska, jih Slovenska a Vojvodinu.

Podle dřívějších prohlášení ministerského zmocněnce pro otázky spojené s občanstvím Tamáse Wetzela maďarská vláda očekává, že za první rok požádá o občanství 250.000 až 400.000 etnických Maďarů. Zda je tento odhad reálný, není zatím jasné.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon