Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Maďarské předsednictví EU přinese přijetí strategie integrace Romů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Evropská unie do poloviny příštího roku, tedy ještě na konci půlročního maďarského předsednictví, přijme strategii k otázce romské integrace. Agentuře MTI to včera po jednání s dánským protějškem Larsem Lokkem Rasmussenem v Kodani řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Evropská komise by údajně měla první návrh strategie zveřejnit na jaře, následovat by měla veřejná debata. Konečnou verzi by pak měli přijmout na summitu EU šéfové vlád, řekl Orbán. Evropská romská strategie by se podle něj měla zaměřit na školství a pracovní trh.

Podle maďarského premiéra by mělo být zjevné, že v Evropě jsou dva druhy Romů: kočovní Romové a ti, kteří se usadili.

Pokud se Evropě nepodaří zajistit, aby usazení Romové měli stejný přístup k odpovídajícímu vzdělání a pracovním příležitostem jako většinová populace, budou cestovat za lepšími příležitostmi, upozornil Orbán. A protože i Romové ze střední a východní Evropy jsou evropskými občany, půjdou do zemí, které jim nabízejí vyšší životní úroveň s lepší sociální sítí, dodal maďarský premiér.

Problém s romskou migrací se letos ukázal v plné míře ve Francii, která zintenzívnila demolici romských táborů a zesílila repatriace balkánských Romů, kteří nesplňovali zákonné podmínky pro pobyt ve Francii. Paříž kvůli tomu sklidila rozsáhlou kritiku.

V minulosti se však i čeští či slovenští Romové pokoušeli o získání azylu v Británii či Kanadě. Zámořská země pro české občany loni v červenci kvůli vysokému počtu českých žadatelů o azyl znovu zavedla víza.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon