Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Lidé v Ústí nad Orlicí si stěžují na Romy, město hledá řešení

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Lidé v Ústí nad Orlicí, kteří žijí ve Vrbové ulici, si v dopise postěžovali vedení radnice na soužití s romskou komunitou. Město hledá způsob, jak vztahy urovnat, řekl dnes ČTK místostarosta Zdeněk Ešpandr.
“Příští týden se sejdeme se zástupci koalice. Podle mého názoru by měly vzniknout pracovní skupiny, které se budou problémem zabývat. Jde o dlouhodobý proces, do kterého by se měla zapojit i veřejnost,” míní Ešpandr.

Podle stěžovatelů zhruba šest desítek Romů, kteří v lokalitě žijí, páchá drobnou kriminalitu. Město od minulého roku zaměstnává kvůli zlepšení soužití obou skupin na půl úvazku romskou koordinátorku.
“Kdo by našel jednoduché a rychlé řešení, už by dostal Nobelovu cenu,” řekl Ešpandr. Cestou by mohlo být posílení hlídek policie, více terénních pracovníků nebo vznik neziskové organizace, která v Ústí chybí.

Orlickoústecká policie má v okrese vytypované lokality, kde dochází k častějším problémům. Vrbová ulice podle mluvčí policie Evy Sichrové k nim patří. Mnohem častěji ale zaměstnává kriminalita policisty v okrese ve Vysokém Mýtě, řekla Sichrová.
“Spolupracujeme s neziskovou organizací Naděje, která v Husově ulici zajišťuje terénní službu. SKP-Centrum z Pardubic u nás od loňska provozuje nízkoprahový M-klub. Jednou měsíčně zasedá na městě etnická komise,” řekl vysokomýtský starosta Martina Krejza.
Podle něj se situace ve městě zlepšuje, například zákon o sociálních dávkách napomáhá snižovat vysokou nezaměstnanost romských obyvatel. Organizace Naděje působí například také v České Třebové.

Jednou z akcí, kterou každoročně pořádá, je úklid sídliště Borek. Zapojuje se do něj většina obyvatel panelových domů.
Podle studie z roku 2006 existuje v Pardubickém kraji 15 vyloučených romských lokalit, kde žije odhadem 800 lidí. V Ústí nad Orlicí mezi ně patří Vrbová ulice a tři oblasti v místní části Hylváty.
Pardubický kraj se letos rozhodl řešit situaci v romských ghettech v regionu s pomocí profesionálů. Radní vybrali jako partnera pro projekt terénní práce v sociálně vyloučených romských komunitách obecně prospěšnou společnost Člověk v tísni.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon