Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Lichva mezi semilskými Romy

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Nezaměstnaní Romové, kteří dostávají poukázky ze sociálních dávek v hodnotě tisíc korun je směňují za 700 korun. Lichvu provádí členové vlastní komunity.


Nedávná sociální reforma v Semilech začala dlouhodobě nezaměstnaným lidem vyplácet jako část sociálních dávek místo peněz stravenky. Drtivá většina nezaměstnaných Romů stravenky
přenechávají lichvářům, kteří jim za ně dávají mnohem nižší nominální hodnoty.

Stravenky se staly věcí šmeliny

„Kšeftují se stravenkami hlavně sami mezi sebou. Platí mezi nimi dohoda tisícikorunové stravenky za sedm set korun v české měně,“ vysvětlila Alena Housová, vedoucí odboru sociálních věcí v Semilech. Romové tím poškozují sami sebe. V dopadu si tím své sociální dávky sníží o 30 %. Podle Aleny Housové to však nevadí. Sami brzy zjistí, že okrádají hlavně sami sebe.
„Přijdou na to, že se kšeftování se stravenkami nevyplatí. Koupí si toho míň. Buď pak zjistí, že se to nevyplatí nebo přestanou mít o stravenky zájem,“ zdůraznila vedoucí sociálního odboru.
Stravenky tím paradoxně podpoří zaměstnanost v Semilech, neboť nezaměstnané motivují k tomu, aby si raději vydělávali peníze. Už osm Romů totiž pochopilo, že za poukázky si alkohol ani cigarety nekoupí a nastoupilo do práce. V Semilech se tak podařila věc jinde zcela nevídaná.
„V únoru si 8 místních Romů přišlo podruhé a naposledy pro poukázky. Pak na úřadu práce oznámili, že mají práci,“ pochvalovala si Housová sociální reformu.

Za poukázky alkohol ani cigarety

Za poukázky, které nezaměstnaní od ledna dostávají, se dají koupit pouze předměty denní potřeby. Žádný alkohol, cigarety nebo časopisy. Starosta Semil Jan Farský je s kontroverzním rozhodnutím zavést stravenky spokojen. Pozitivní ohlasy slyší ze všech stran.
„Dokonce jsem slyšel, že v Albertu si romská rodina chtěla pořídit nějaký kvalitnější šampon. Prodavačka je odkázala, že za stravenky jde pořídit jen obyčejné zboží, nic luxusního,“ potvrzuje starosta. Roli prý hraje i stud lidí při platbě poukázkami sociální nouze. Jak ale vzápětí dodává, není ohně bez kouře. Bez adrenalinu se neobešlo zejména první rozdávání poukázek.
„Asistovala tam naše městská policie, došlo totiž na ostřejší slova,“ shrnuje Farský.
Vrchní strážník semilské městské policie Václav Baudys přikyvuje. „Došlo ke slovním potyčkám, byli jsme přivoláni pracovnicemi sociálního odboru. Muž, který se výtržnictví dopustil, je stará známá firma. Když nás spatřil, vychladnul,“ shrnul Václav Baudys.

Papírky místo peněz nechceme

„Co s takovými papírky? V krámě na ně nevracejí a do autobusu s nimi nemůžu,“ podivoval se jeden z Romů, když ho Deník oslovil. Lidi, kteří si jako on stěžují na existenci stravenek, podle starosty patřili k hlavním zneužívačům sociálních dávek. A právě je měla sociální reforma nejvíce postihnout. Sami Romové jen obtížně hledají slova, když přijde řeč na stravenky, které jako část sociálních dávek dostávají. Celou věc mají sklon zjednodušovat a vinu za to dávají buď starostovi nebo vedoucí sociálního odboru Aleně Housové. „Nerada bych zde uváděla výrazy, kterými mě zahrnuli. Pochopitelně jsem pro ně hlavním viníkem. Ale v únoru už byl větší klid,“ zdůrazňuje Housová. Poukázky se vydávají vždy kolem 20 dne v měsíci. I v březnu budou jejich předávání hlídat strážníci.


Foto: romove.radio.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon