Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Letní festival tanců v Teplé už zná své vítěze

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Kulturní dům v Teplé patřil v sobotu 23. června převážně romským dívkám a chlapcům z Karlovarského kraje, kteří tu v taneční soutěži poměřovali své taneční umění. Na soutěžní festival se přišlo do Teplé podívat přes sto padesát diváků. Ti měli možnost shlédnout dvacet soutěžních vystoupení jednotlivců a souborů působících při občanských sdruženích pracujících s romskými dětmi a mládeží. Na festivalu zatančilo téměř čtyřicet dívek a chlapců ze souborů Khamoro – Chodov, Lačho jilo – Cheb, META – Nové Sedlo a V.I.P. z Dobré Vody u Toužimi.

Na začátek festivalu měly dívky ve věku 5 až 8 let z Dobré Vody – Kočičky – přichystané předtančení.
„Když malé holky viděli, jak nacvičují na festival starší děvčata, začaly mě přemlouvat, že chtějí také vystupovat,“ vypráví Klára Berkyová, která v Dobré Vodě vede taneční kroužek „Nejdříve jsem se toho bála, protože nacvičování šlo velmi pomalu, ale když jsem pak na festivalu viděla, jak si děvčata získala diváky, byla jsem moc spokojená,“ usmívá se Klára Berkyová. Po úvodním předtančení začala samotná soutěž. Jako první vystoupili s tradičním romským tancem chlapci a dívky ze souboru META z Nového Sedla, poté vystoupily s čardášem dívky z Dobré Vody, které si říkají V.I.P. V první taneční sadě byl k vidění ještě španělský tanec v podání Khamora z Chodova či jive v podání Lačho Jilo z Chebu. „Hned po prvním kole bylo jasné, že porota nebude mít snadné rozhodování,“ říká Eva Haunerová z občanského sdružení Český západ, které festival uspořádalo. „Během odpoledne byla k vidění ještě celá řada tanečních stylů – tancovalo se nejen na romskou hudbu, ale často i na španělské rytmy, hip-hop či jinou současnou hudbu. K vidění bylo celkem dvacet různých tanečních vystoupení,“ doplňuje Eva Haunerová. V přestávkách mezi soutěžními tanci zpívali Ali Demeter ml. s Janem Fabiánem z Krásného Údolí či slečna Dančová se svým hudebním doprovodem z Karlových Varů. Nechybělo ani divadelní představení souboru Khamoro z Chodova vyprávějící příběh Romů.

Samotná soutěž trvala tři hodiny, při kterých porota hodnotila jednotlivé taneční vystoupení. „Hodnocení bylo velice těžké, výkony všech byly na vysoké úrovni a o konečném pořadí nakonec rozhodoval jen rozdíl několika bodů,“ hodnotí soutěž zástupkyně poroty Alžběta Rybáková. Mezi soubory se na prvním místě umístilo Khamoro z Chodova, druhé místo získalo V.I.P. z Dobré Vody a za třetí místo si odneslo ceny Lačho jilo z Chebu. Jako nejlepší tanečnice byla oceněna Nikola Kolenová z Dobré Vody a nejlepším tanečníkem se stal Daniel Ferenc z Chodova. Všichni soutěžící získaly za svá vystoupení ceny, které do soutěže věnovala Reklamní dílna – Plzeň, Fotografie U zvonu – Plzeň, Karlovarské minerální vody a.s. a Rozmarýn – Teplá. Květiny pro výherce ochotně poskytla Zahrada Teplá.

Podobné taneční soutěže probíhají v Karlovarském kraji každoročně a jsou mezi romskými dětmi a mládeží velmi oblíbené. Letos poprvé soutěž pořádalo občanské sdružení Český západ z Dobré Vody společně s panem Aladarem Demeterem. „I když naše sdružení pořádalo akci podobného rozsahu vůbec poprvé, jsme velice spokojeni nejen s tanečními výkony soutěžících, ale i se zájmem diváků. Naše velké poděkování patří městu Teplá za bezplatný pronájem Kulturního domu a sponzorům, bez nichž bychom nemohli podobný festival uspořádat. Pokud to bude možné, rádi bychom festival uspořádali i příští rok a vytvořili tak v regionu novou tradici,“ shrnuje první ročník festivalu Eva Haunerová z občanského sdružení Český západ.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon