Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Clintonová jednala v Bulharsku i se zástupci Romů. Spojené státy se připojí k Dekádě jako pozorovatel

06. února 2012
Čtení na 2 minuty

Spojené státy se připojí k Dekádě romské inkluze jako oficiální pozorovatel. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová to oznámila na schůzce s představiteli romských organizací v Bulharsku. Na americkém velvyslanectví v Sofii se 5. února, tedy minulý týden, setkala s deseti romskými aktivisty, zástupci Klubu romských stážistů v Národním shromáždění, Open Society Institute a Centru pro etnika, dialog a toleranci "Amalipe". Setkání bylo součástí krátké návštěvy ministryně zahraničí USA v Bulharsku, která zahrnovala jednání s premiérem Bojko Borisovem.

DOKUMENT


Hillary Rodham Clinton: Projev na setkání s Romy v Bulharsku



Tisková zpráva: USA se připojují k Dekádě romské inkluze 2005 – 2015

Clintonová zdůraznila potřebu každé vlády mít plně integrovány ženy i další menšiny, včetně etnických, do chodu země. Připomněla závazek bulharské vlády k přípravě národní strategie pro integraci Romů, nejlépe za samotné participace Romů.

Deyan Kolev, stojící v čele zmiňovaného centra Amalipe vyjádřil svou vděčnost, že se podařilo sjednat schůzku  romských aktivistů s Hillary Clintonovou v tak krátké době. "Je to důležité politické znamení a my si toho vážíme", řekl Kolev. Na setkání zdůraznil význam vzdělávání v modernizaci romské komunity, nutnost desegregace, multikulturní výchovy ve školách a společnosti.  Podle něj je rovněž důležité, aby se v připravovaném novém zákonu Bulharska o školním vzdělávání objevil text zajišťující právní rámec pro odstranění segregace a mezikulturním vzdělávání.

Další z účastníků schůzky Gancho Iliev uvedl, že je nutné, aby vzdělaní Romové zaujímali pozice ve vládních institucích. Podle něj již existuje skupina dobrých romských odborníků , přesto je ale jejich přítomnost v institucích, zejména těch na centrální úrovni, minimální. Jako příklad začlenění Afroameričanů a hispánských Američanů v institucích v USA.

Spaska Michajlova zdůraznila nutnost cílených opatření pro zajištění rovného zacházení s romskými ženami. Vyjádřila v této souvislosti vděčnost Clintonové za její trvalé snahy na emancipaci žen.

Ognyan Isaev mluvil o pokračující diskriminaci, která nutí mnoho vzdělaných Romů, aby tajili své kořeny. V současné době máme dvě hlavní romské skupiny – ty, kteří žijí na okraji společnosti, v ghettech a další, jež jsou vzdělaní, integrovaní, přesto se setkávají s diskriminaci a nerovným zacházením. Média a politici se snaží lidem vnutit v rámci veřejného mínění, že první skupina je naprosto početnější, zatímco ta druhá tvoří jen vyjímky. To pochopitelně podle Isaeva vede ke stereotypům a diskriminaci.

Hillary Clintonová na závěr jednání řekla, že romská tematika by měla být prioritou v programu jednání všech společností a vlád ve východní Evropě, ale nejen tam. Problémy, kterým čelí Romové jsou podle ní srovnatelné s těmi, jimž jsou vystaveny vyloučené menšiny na celém světě. Je na organizacích v Bulharsku vypracovat efektivní programy na prosazovaní lepší integrace romské menšiny do jejich společnosti. Americká vláda může případně takové programy sponzorovat. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon