Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Guerlain před soudem za údajný rasistický výrok, hrozí mu vězení

10. února 2012
Čtení na 1 minutu

Před soudem v Paříži dnes stanul pro obvinění z rasistického výroku Jean-Paul Guerlain, 75letý potomek zakladatele slavné značky parfémů a kosmetiky Guerlain a její dlouhodobý spolupracovník. Hrozí mu podle agentury AFP až šest měsíců vězení a 22.500 eur (565.000 korun) pokuty.

V živém rozhovoru v hlavní zpravodajské relaci veřejnoprávní televize France 2 v říjnu 2010 Guerlain použil výraz “negři”, navíc zpochybnil pracovitost černošského obyvatelstva. Jeho slova vyvolala v zemi vlnu protestů, které nezastavila ani jeho okamžitá omluva.

“Řekl jsem hloupost… Chtěl jsem rozesmát moderátorku a lituji toho. Velmi hluboce toho lituji a omlouvám se černošské obci za tuto hloupost,” uvedl i dnes před soudem muž, který pracoval 47 let ve firmě Guerlain, pro kterou vytvořil řadu slavných parfémů. Spolupracoval s ní i po ochodu do důchodu v roce 2002, ale firma s ním ihned po jeho rozporuplném výroku spolupráci ukončila.

Žalující strany označily Guerlainova slova z roku 2010 za zakořeněný rasismus živený koloniálními stereotypy. “Tyto výroky jsou dramatiky klasické, ale výjimečně vážné,” řekl u soudu na adresu světově proslulého muže například představitel černošského občanského sdružení ANC.

Geurlainův advokát ujistil, že jeho klient nikdy nebyl rasista. Poukázal přitom na to, že Jean-Paul Guerlain jezdil často do Senegalu a dalších afrických zemí, kde s pomocí místních partnerů sháněl suroviny pro parfémy.

Soud po vyslyšení žaloby a obhajoby si podle AFP nechá blíže neupřesněnou dobu na vynesení rozsudku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon