Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Generace ’89: Chodit s Romem? Nejspíš ne

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Z výzkumu, který prováděli redaktoři magazínu DNES a uveřejnili jej v polovině listopadu, vyplývá, že tři čtvrtě dotazovaných osmnáctiletých studentů a studentek českých škol by s Romem či Romkou nechodili. Podle některých sociologů je možné, že ve skutečnosti je averze mladých lidí k Romům ještě daleko větší, protože v průzkumu nechtějí vypadat jako rasisté. Skutečně si ani mladí lidé nedokážou najít k Romům, a ostatně i dalším národnostním menšinám žijícím v naší zemi, cestu? Není sedmdesát pět procent číslo alarmující? Jsme my mladí skutečně rasisté a xenofobní vůči svým vrstevníkům, kteří mají jinou barvu pleti? Nebo snad máme větší počet negativních zkušeností s lidmi jiné národnosti?

Jaký je váš názor? Chodili jste s někým, kdo se od vás lišil například barvou pleti? Shledali jste v tom nějaký rozdíl, než kdyby váš partner měl stejnou národnost jako vy? Pište nám svém názory na romea@romea.cz nebo na tomasbystry@seznam.cz!

Kolik mladých lidí na otázku, zda by s Romem či Romkou chodili, odpovídalo? Jak by asi dopadl podobný výzkum mezi dospělými? Nejen na tyto otázky nám odpovídal Jan Malinda – jeden z redaktorů MF DNES, který je podepsán pod sedmistránkovým článkem o generaci narozené v roce 1989 (magazín DNES, 15. 11. 2007), v němž byl kromě jiného výzkum o vztahu osmnáctiletých k Romům uveřejněn.

* Kolik osmnáctiletých na dotazník odpovídalo?

Našeho dotazníkového výzkumu se zúčastnilo 1500 osmnáctiletých studentů všech typů středních škol v celé České republice. Chtěli jsme se o mladých lidech dozvědět co nejvíc a pokud možno pravdivě, proto byl výzkum anonymní. Znali jsme jen křestní jméno a název školy.

* Jak si vysvětlujete fakt, že tři čtvrtě tázaných se přiznalo k tomu, že by si s Romem či Romkou nedokázali představit partnerský život? Jsou podle vás mladí lidé rasisté, xenofobní vůči Romům (nebo jiným národnostním skupinám), nebo spíše nemají dostatek dobrých zkušeností s nimi?

Se zpracováváním dotazníků mi pomáhali skoro všichni kolegové z Magazínu DNES. Když mi zpracované dotazníky nosili zpátky a bavili se mezi sebou, jaké z toho mají pocity, shodli se na stručném shrnutí o generaci narozené v roce 1989: „Jsou to sexuální maniaci a rasisti!“ Ale byla to nadsázka, ve skutečnosti to tak černobílé není. Osobně bych generaci osmnáctiletých z úmyslného rasismu jednoznačně neobviňoval, jako jeden z hlavních důvodů jejich neochoty chodit s Romy bych viděl to, že jsou hodně ovlivněni tím, co celý život slyšeli od svých rodičů a prarodičů. Zkusme si představit, jak těžké to pro mladého kluka je, jestliže odmalička slyšel od svého otce na Romy jen samé nadávky a teď by mu měl představit svou holku-Romku. To už chce velký kus odvahy. A nemyslím, že je to jednostranné – co vím od kamarádky Romky, tenhle rasismus přenášený z rodičů na děti dost často funguje i v romských rodinách.

* Souhlasíte s výroky některých sociologů, že ve skutečnosti je procento mladých lidí, kteří mají k Romům averzi, daleko větší, protože nechtějí v průzkumu vypadat jako rasisté?

Na odborníky spoléhám, výsledky výzkumu nám schválili, takže věřím i tomu, že se někteří mladí v našich dotaznících přetvařovali. Ale protože to byl výzkum anonymní, nemyslím, že by byly výsledky zkreslené hrubě o desítky procent. Viděl bych výsledky reálně tak na 80 % ku 20 %. A i když to asi zní příkře, myslím, že to není úplně špatný výsledek. Kdyby se podobný výzkum uskutečnil před dvaceti lety, myslím, že by to dopadlo daleko, daleko hůř. Prostě tohle nevyřešíme za jeden týden, to bude chtít celá desetiletí. Nicméně jsme na dobré cestě.

* Je podle vás toto číslo, tedy pětasedmdesát procent tázaných, srovnatelné s číslem například výzkumu veřejného mínění mezi dospělými občany, pokud by v něm takováto otázka stála?

Jak už jsem uvedl, osobně si myslím, že u dospělých by ten výsledek byl podstatně ostřejší, třeba tak na 90 % ku 10 %. Ale je to jen můj osobní, ničím nepodložený pocit.

Marika, 19 let, obchodní akademie

I přestože jsem Romka, s českým klukem jsem chodila. Měli jsme úplně normální vztah jako každý jiný. Možná byl pro mě až moc klidný, romští kluci v sobě podle mého názoru mají více temperamentu. Nicméně jiná národnost pro mě není překážkou, abych s někým mohla chodit.

Magda, 17 let, gymnázium

Pokud bych chodila s Romem, vadilo by to asi hodně mé rodině. Určitě by si mysleli, že by po mně chtěl, abychom měli hodně dětí, což by se mé mámě určitě nelíbilo. Já osobně bych s klukem jiné barvy klidně chodila, záleželo by ale hodně na situaci.

Pepa, 19 let, číšník

Musím se přiznat, že jsem s Češkou chodil, ale asi dávám více přednost romským holkám. Rozumím si s nimi lépe než s Češkami. Rodiče mi do toho moc nemluví, s kým mám nebo nemám chodit, ale bezpečně vím, že kdybych si našel zase českou holku, neměli by určitě žádné námitky.

Tomáš, 22 let, brigádník

Barva kůže nehraje ve vztahu žádnou roli! Ať je to Romka, Mongolka nebo černoška – když se mi ta holka líbí a je slušná, tak proč ne? Je fakt, že u Romů je problém v tom, že my mladí se navzájem moc nestýkáme a mladí Češi s nimi mají více negativních zkušeností než těch pozitivních.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon