Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Gejza Horváth: Ta síla už v lidech roky dřímala

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Na prvního máje bylo v Brně rušno. Očekávané shromáždění neonacistů a jejich následný pochod romskou čtvrtí nenechal Romy v klidu. Už brzy ráno se shromaždovali u Muzea romské kultury, kde členové sdružení IQ Roma servis (IQRS) stavěli pódium.

V jejich práci jim nezabránil ani prvomájový studený déšť. Ten den pořádalo „IQvéčko“ protestní akci. Podpořily ho svými proslovy významné osobnosti veřejného života, např. šéf Strany zelených Ondřej Liška. Mezi Romy vládlo velké napětí a strach, ovšem také odhodlanost postavit se náckům tváří v tvář. Celá akce ale proběhla v klidu a míru, a při cimbálové muzice si někteří zúčastnění ještě zatancovali.

Krátce popoledni se všichni společně, Romové i Češi (asi 200 lidí) přesunuli z Bratislavské na ulici Cejl, do místa, kde se už pomalu formovala blokáda proti neonacistickému pochodu. Tam se shromažďovali další lidé, Romové, Češi i cizinci, odpůrci neonacismu. K blokádě se připojilo mnoho osobností veřejného života, např. páter František Lízna, Michael Kocáb, Ondřej Liška, Jaromír Štětina a mnoho dalších. Blokádu podpořila řada lidí i „na dálku“, třeba Jan Kraus či Jiřina Šiklová.

Dobře zorganizovaná a nenásilná akce iniciativy Brno Blokuje se rozrostla do počtu téměř 2000 lidí. Všichni protestující byli odhodláni zabránit mistru ohně Vandasovi a jeho ovečkám v pochodu. Šlo o sílu, kterou respektovala i policie, tentokrát si už nedovolila demonstranty rozehnat. Hákošům změnila trasu pochodu a nám bránila setkat se s nimi. Organizátoři blokády dostávali informace o směru pochodu neonacistů, a z vyvýšené zídky, kde stáli, je předávali odhodlanému davu. Dav se řídil pokyny, provolával různá hesla, pískal, skandoval, tleskal a posouval se v prostoru uzavřeném policií, vždy směrem k neonacistům. Policie nás ale k náckům nepustila a Vandase i s jeho stádem i tentokrát ochránila. Pochod neonacistů končil za doprovodu těžkooděnců odpoledne po páté hodině. Ale na Malinovského náměstí několik neonacistů ještě prorazilo policejní kordon a utíkali směrem k nám. Jenže policie jim v tom zabránila, v okamžiku je pochytala a zneškodnila. Někteří se budou muset zodpovídat i před zákonem.

Náckové v Brně narazili na velký a neočekávaný odpor, na sílu, která už léta dřímala v lidech. Byla to taková malá revoluce. Účastníci blokády to vnímali, viděl to i svět, Česká televize ale ne. Udělala z nás a z nácků dvě znesvářené strany, které si to jen chtějí na ulici rozdat a servat se do krve.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon