Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Firmy to nepřiznávají, ale třeba Romy moc nechtějí

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Vyškov – Přestože to firmy nepřiznávají, například Romy někdy skutečně zaměstnat nechtějí. Případ podezření na diskriminaci řešil i vyškovský úřad práce, čerstvý držitel značky ethnic-friendly.


„Stěžoval si nám muž z Bučovic, že firma odmítla přijmout jeho manželku jako uklízečku, protože je Romka. Tak jsem zavolal tamní personalistce a místo se tam pak pro ni našlo,“ popsal pro Mladou frontu DNES ředitel vyškovského úřadu Jan Marek, jak ho vyřešili, a připustil, že náznaků diskriminace už zaznamenali několik. Důvodů, proč se o značku ucházel i vyškovský úřad práce, je podle něj více. „Za pár dní budeme v schengenském prostoru a očekáváme, že se tady objeví i více cizinců. A kdo jiný by měl jít příkladem pro ostatní v rovnocenném přístupu na trhu než úřad práce,“ říká Marek. Označení ethnic-friendly už úřad dostal a podle Marka mimo jiné i díky tomu, že rovnocenný přístup k pracovníkům ukládá i vlastní etický kodex, které jiné úřady práce většinou nemají.


To, že nebudou odmítat lidi jiné rasy a barvy kůže, mohou dát firmy alespoň formálně najevo právě podobným způsobem.
„Měly by mít tento přístup uvedený i ve vnitřních předpisech, a ani to nestačí. Pokud chtějí tuto značku získat, měl by v nich být daný i postup, jak případné stížnosti na diskriminaci budou řešit,“ pro Mladou frontu DNES uvedla Kateřina Ryšková ze sdružení IQ Roma, co často firmám, jež se o značku ucházejí, doporučují.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon