Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Extrémisté tentokrát provokovali v Břeclavi

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Soužití Romů a ostatních obyvatel v Břeclavi je podle extrémně pravicové Národní strany (NS) lepší než v jiných českých městech. Přestože prý místní lidé potvrzují problémy, jinde v ČR je situace horší, řekl dnes ČTK po návštěvě Břeclavi Michal Ševčík z NS. Spolu s dalšími lidmi rozdával ve městě, jehož zastupitel Karel Nepraš měl nedávno nazvat Romy černými ludrami,
tři měsíce staré vydání listu Národní politika. Akci hlídalo asi 30 policistů, zasahovat ale nemuseli.

V pětadvacetitisícové Břeclavi žije asi 1300 Romů. Většina z nich v části Charvátská Nová Ves. Podle místní policejní mluvčí hlídka do čtvrti občas vyjíždí kvůli výtržnostem, nic závažného se tam ale v poslední době nestalo.

“O Břeclavi jsme z médií věděli jen tolik, že je rájem cikánských tlup, které terorizují město, kradou vše, co není přivařené, přes den posedávají po městě, holdují alkoholu a drogám, s oblibou se věnují různé nekalé činnosti, ale nevěnují se dětem, které nechodí mnohdy ani do školy,” popsal názor na město před dnešní návštěvou Michal Ševčík. Po návštěvě města se prý jeho názor příliš nezměnil, ale i tak je podle něj Břeclav klidnější než třeba Litvínov nebo jiná česká města.

Některé místní před nedávnem pobouřil výrok zastupitele Tomáše Nepraše (Volba pro město), který na červnovém zasedání břeclavského zastupitelstva údajně mluvil o Romech jako o “černých ludrách”. Kritizoval, že někteří lidé kradou zeleň z okolí nového parkoviště v centru města. Později však médiím i kolegům tvrdil, že použil latinské označení vydry lutra.

Na adresu romské menšiny se v poslední době nelichotivě vyjádřilo několik politiků. Kromě výroků a činů vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj a bývalého vsetínského starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) Romy pobouřily i nahrávky, na nichž údajně senátorka a starostka jednoho z ostravských městských obvodů Liana Janáčková (hnutí Nezávislí) přiznává, že je rasistka.

Právě tyto poznámky a především reakce na ně přiměly redakci Národní politiky, aby si některé místa sama prohlédla. Postupuje podle seznamu českých romských ghett. Zatím objela jen několik míst, třeba Ústí nad Labem, Rokycany a Litvínov.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon