Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

EU vydala průvodce antidiskriminačním právem

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Agentura Evropské unie pro základní práva (FRA) vydala dnes příručku, která má sloužit jako první komplexní průvodce evropským antidiskriminačním právem.

Příručka vydaná ve spolupráci s Evropským soudem pro lidská práva zahrnuje kategorie diskriminace a prostředky obhajoby, hlavně proti diskriminaci z důvodu pohlaví, zdravotního postižení, věku, rasy a národnosti. FRA příručku zveřejnila na svých webových stránkách při příležitosti dnešního Mezinárodního dne za odstranění rasové diskriminace.

“Tato příručka zlepší přístup obětí diskriminace v celé Evropě ke spravedlnosti. Jednoduchým a srozumitelným způsobem přibližuje složitý systém pravidel,” řekl ředitel FRA Morten Kjaerum.

Příručka evropského antidiskriminačního práva vychází z judikatury Evropského soudu pro lidská práva a Soudního dvora Evropské unie. Je určena právním odborníkům na úrovni jednotlivých států i Evropské unie, ale i soudcům, státním zástupcům, advokátům a pracovníkům donucovacích orgánů a dalším zainteresovaným osobám, které poskytují právní poradenství.

Příručka je také k dispozici on-line a je možné si ji stáhnout, k dispozici je i doprovodný CD ROM, který obsahuje příslušné právní předpisy, odbornou literaturu, případové studie a shrnutí judikatury.

Zatím je k dispozici v angličtině, francouzštině a němčině. V blízké době bude zveřejněna i česká verze.

FRA je pověřena poskytováním poradenství podloženého fakty a důkazy všem subjektům s rozhodovacími pravomocemi v EU. Fakta a důkazy shromážděné agenturou slouží k informování tvůrců unijních i národních politik a zasazení debat o základních právech v Evropské unii do právního kontextu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon