Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

EK v Praze představila nový projekt k boji proti diskriminaci

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Evropská komise (EK) zveřejnila nový projekt, který má pomoci s bojem proti diskriminaci obyvatel členských zemí EU. Soubor opatření a směrnic pod názvem Obnovená sociální agenda má obyvatelům členských zemí pomoci v oblastech zaměstnanosti, sociálních věcí, vzdělání, kultury, zdraví a informací. Je rovněž zaměřen na podporu rovných příležitostí. Projekt v Praze představili novinářům zástupci Evropské komise v ČR.

“Cílem Obnovené sociální agendy je nabídnout více příležitostí pro občany EU, zlepšit přístup ke kvalitním službám a projevit solidaritu s těmi, na které mají změny nepříznivý vliv,” uvedl mluvčí pražského zastoupení EK Martin Stašek. Soubor před jeho realizací musí nejprve projednat ministři členských zemí EU i Evropský parlament, což podle Staška může trvat několik měsíců nebo i let.

Martin Dorazil z Generálního ředitelství EK pro zdraví a ochranu spotřebitele uvedl, že návrhy nepřinesou občanům zemí EU nová práva, ale zlepší prováděcí pravidla k jejich naplňování. “Pacienti už práva mají, ale musí se o nich dozvědět,” prohlásil Dorazil. Například v oblasti zdravotnictví má Obnovená sociální agenda pomoci zejména občanům členských zemí, kteří využívají zdravotní péči v jiných členských státech unie.

Návrh má také nastolit stejné podmínky ochrany proti diskriminaci některých obyvatel zemí EU. “Právo na rovné zacházení je základním právem, ale miliony lidí v EU v běžném životě nadále diskriminaci zažívají. Existují rozdíly i v právních předpisech Společenství, jelikož ochrana proti diskriminaci mimo pracoviště se vztahuje pouze na pohlaví, rasu nebo etnický původ. Rovné zacházení je však třeba zajistit v každém případě,” uvedl v tiskovém prohlášení evropský komisař Vladimír Špidla, který má na starosti sociální politiku.

Česko na rozdíl od ostatních členských států EU dosud neschválilo antidiskriminační zákon, za což mu ze strany EU hrozí sankce. Normu vetoval prezident Václav Klaus, podle něhož je zbytečná a nekvalitní. Nyní zákon opět musí posoudit poslanci, ale kvůli nejednotnosti vládní koalice to v nejbližší době zřejmě nebude. Česko tento zákon mělo mít už při svém vstupu do EU a je posledním členem unie, který ho neschválil.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon