Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dospělí do práce, děti do školy...

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Krajští radní mají plán, jak pomoci lidem v romských ghettech. Hlavní úlohu v něm mají sehrát terénní pracovníci z nevládních organizací, kteří budou Romům pomáhat při shánění práce a jednání s úřady a dohlédnou na to, aby jejich děti chodily do školy. Začít by se s tím mělo už příští rok.
Plán má ale jeden háček. Evropská unie musí poskytnout na terénní práci v romských komunitách peníze.

„Pardubický kraj uzavřel exkluzivní partnerství s charitativní organizací Člověk v tísni. Ta získá peníze z fondů Evropské unie a celý projekt, na kterém se budou podílet i další neziskové organizace, zkoordinuje,“ řekl krajský radní Miloslav Macela, který má na starost i sociální otázky.

Podle něj by tak Pardubický kraj mohl na pomoc Romům získat i několik desítek milionů korun V Pardubickém kraji existuje patnáct romských lokalit, ve kterých žije kolem osmi set lidí.

Začarovaný kruh romských ghett „Patří sem například sídliště za tratí v České Třebové, Husova ulice v Pardubicích nebo Vysoké Mýto. Život v nich připomíná začarovaný kruh. Je tu téměř stoprocentní nezaměstnanost a 99 procent obyvatel tu má jen základní vzdělání. Jsou téměř všichni závislí na sociálních dávkách. Na některých z těchto míst jsou velkým problémem drogy. Změnit to bude běh na velice dlouhou trať,“ uvedl Miloslav Macela. Romům mají pomoci terénní pracovníci, kteří budou mít za své asistenty lidi z těchto komunit. Právě ti by mohli být pro své sousedy a příbuzné příkladem.

Podle Macely organizace Člověk v tísni při České televizi přesvědčila radu kraje především propracovaným systémem práce ve svém projektu, bohatými zkušenostmi s evropskými dotacemi a ochotou navazovat úzká partnerství na místní úrovni. Projekt bude v plném rozsahu spuštěn na počátku roku 2009.
Společnost Člověk v tísni již podobný projekt spustila v severních Čechách v Bílině.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon