Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Brno chystá strategii pro zlepšení života Romů

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Brněnští politici připravují program na zlepšení života Romů. Měl by se zaměřovat především na sociálně slabé rodiny, které se chtějí vymanit ze sociální pasti, a na děti a mládež. Novinářům to dnes řekla brněnská zastupitelka Kateřina Dubská.

Skupina, která na programu pro Romy pracuje, chce v první řadě změnit vzdělávání dětí. Ve spolupráci s ministerstvem školství hodlá v této oblasti měnit zákony. Školám by to mělo umožnit, aby děti mohly vyučovat v málo početných třídách a také měly peníze, aby pro pětileté otevíraly přípravné ročníky. Malí Romové by se v nich například dobře naučili česky.

Další část programu se má soustředit na neplatiče nájemného. Podle Dubské je mezi Romy vysoká úroveň neplatičství, což je dáno jednak jejich mentalitou, jednak nedostatečnou kontrolou placení dluhů. “Žijí v kultuře nastavené na teď hned a nejsou schopni dohlédnout blízkou budoucnost. Když zjistí, že soused neplatí, řeknou si, proč by platili oni. Nejsou schopni dohlédnout důsledky,” uvedla Dubská.

Než přitom začnou úřady dluh neplatiče řešit a vystěhují ho například do holobytu, je dlužná částka včetně penále tak vysoká, že ji rodina, zpravidla závislá na sociálních dávkách, už není schopná uhradit. To Romům, kteří se do takové situace dostanou, znemožňuje se z ní vymanit, uvedl náměstek primátora Martin Ander. “Už 30.000 je pro ně nedohlédnutelná částka,” dodala Dubská.

V Brně by proto v budoucnu měli na problémové rodiny dohlížet domovníci. Jakmile by vznikl na nájemném dluh, ihned by věc s nájemníky řešili. Za nesplácení dluhu by jim v krátké době hrozilo vystěhování. Dluhy by tak nerostly do astronomických částek a lidé by měli šanci je splatit a vrátit se z holobytu zpět do lepšího bydlení.

Podobný projekt zaměřený na neplatiče chystá starosta městské části Brno-sever Leo Venclík. Problémové rodiny chce nastěhovat do nově postaveného domu s recepcí, kde by lidé podle nájemní smlouvy museli dodržovat přísná pravidla. Za jejich nedodržování by hrozila výpověď z nájmu. Podle Dubské je toto řešení možné, ale kvůli nutnosti postavit zcela nový dům finančně i časově náročné.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon