Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Brno chce žádat o peníze na úpravu ulic, kde žijí Romové

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Brno chce získat na dotacích desítky milionů korun na zlepšení života v oblasti, kde žijí převážně Romové. Za peníze by se měly opravit bytové domy kolem ulic Cejl, Bratislavská a Francouzská. Počítá se také s úpravou prostranství v okolí domů a nejrůznějšími rekvalifikačními kurzy pro sociálně vyloučené. I když asi 30 milionů korun, s nimiž město počítá, problém nevyřeší, projekt bude pro Romy určitou šancí, řekl dnes novinářům náměstek primátora Oliver Pospíšil.


Peníze chce město získat od ministerstva pro místní rozvoj, které vypisuje program na zlepšení stavu ve vyloučených lokalitách. Kromě stavebních prací chce město za peníze Romy vzdělávat a nabízet jim rekvalifikační kurzy. “Aby to, že se zlepší prostředí, kde žijí, bylo doprovázeno i pozitivním náhledem na situaci, a aby dostali šanci žít lépe, než žijí doteď,” řekl Pospíšil.


V Brně žije podle odhadu odborníků kolem 5000 Romů a velká část z nich bydlí právě v oblasti kolem Cejlu. Mezi politiky už dříve zaznívaly hlasy, zda Romy nerozmístit po celém Brně.
Pospíšil to dnes odmítl. “Určitě nelze ty lidi někam přesídlovat, určitě ne nuceně, nic takového nechystáme. Nelze ani nějakou direktivou nasměrovat jiné lidi do této lokality, to všechno by mělo jít postupnými kroky,” řekl politik. Když se oblast opraví, může se podle něj stát přitažlivou i díky poloze vedle centra. “Potom to všechno může jít samo,” uvedl.


Situací Romů v Brně se zabývá také nová vládní agentura pro boj s ghetty. Brnu by spolupráce s ní měla přinést asi pět milionů korun. Podle náměstka primátora Daniela Rychnovského má část obyvatel lokality problémy s neplatičstvím, nezaměstnaností, záškoláctvím a závislostí na drogách.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon