Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Breivik měl prý příliš kontaktů na to, že má být "osamělý vlk"

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Dvaatřicetiletý Anders Behring Breivik, jenž se přiznal ke spáchání teroristických útoků z 22. července v Norsku, měl podle některých komentářů překvapivě mnoho kontaktů na to, že jej vyšetřovatelé označili jako spíše “osamělého vlka”. Zejména v posledních třech letech byl Breivik komunikačně vysloveně snaživý, napsal rakouský deník Die Presse. Zdaleka ne vždy ale nacházel očekávanou odezvu, jak prokazují časté reakce adresátů jeho “manifestu”; Češi podle českého týdeníku Ekonom jeho maily považovali za spam.

“Breivik měl kontakty s běloruskými a britskými nacionalisty, aktivně vystupoval na protiislámských webových stránkách a legálně získával zbraně. Obraz hromadného vraha Breivika jako ‘osamělého vlka’, který prakticky nezanechává stopy, je stále pochybnější,” tvrdí Die Presse. Norský deník Dagbladet dokonce došel k závěru, že četnost těchto faktů měla policii už dříve přimět k tomu, aby Breivika prověřila.

Zejména Breivikovy příspěvky na některých antiislámských stránkách měly prý policii zalarmovat. Zjistila by pak i jeho další činnost, kterou vyšetřovatelé odhalili až nyní, míní list.

Zahraničí korespondenční partnery, jimž nakonec mailem rozesílal svůj obsáhlý “manifest”, si norský atentátník nejspíš vyhlédl na sociálních sítích. Získal tak mimo jiné deset mailových adres v Česku. Podle týdeníku Ekonom, jemuž se podařilo spojit se dvěma z českých adresátů, ale u nich text zřejmě větší zájem nevyvolal. Oba shodně tvrdí, že Breivikův mail považovali za nevyžádanou poštu, takzvaný spam, a podle toho s ním naložili.

“Že to nebyl jeden z mnoha obvyklých spamů, jsem se dověděl až skoro týden po útocích, když mi kvůli tomu najednou psali lidé z dánských a norských novin, tvrdí Aleš, který si přál zveřejnit jenom to, že žije na venkově. Policisté se na něj prý zatím neobrátili.

Mezi Breivikovy kontakty se podle svého názoru dostal nejspíš proto, že byl jistou dobu na Facebooku členem jedné ze skupin, zaměřených proti muslimským přistěhovalcům. Se samotným Brieivikem se prý nikdy nepotkal.

Také vysokoškolačka Romana se domnívá, že si jí Breivik nejspíš vyhlédl na Facebooku. “Mezi oblíbenými stránkami mám přidanou skupinu, která se vyjadřuje k problematice přistěhovalců,” řekla Ekonomu. Zdůraznila však, že není členkou žádného extremistického uskupení, které by Breivika podporovalo.

Ani zbývající české mailové adresy, na které Breivik svůj manifest poslal, podle Ekonomu neobsahují jméno někoho z politiků nebo jiných veřejně známých lidí. Vesměs jde o soukromé e-maily s koncovkou seznam.cz nebo volny.cz.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon