Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Barevný svátek RefuFest k nám opět zavítal

31. ledna 2012
Čtení na 6 minut

Náměstí Míru v Praze nabízelo v pátek 15. a v sobotu 16. září zajímavou podívanou. Od časného dopoledne jsme se mohli zúčastnit přicházejícího svátku zvaného RefuFest. Na rozdíl od minulého roku doprovázelo letos svátek příjemné slunečné počasí, které udělalo radost všem zúčastněným.

V pořadí již třetí, ale letos 1. oficiální pouliční happening, kterého se mohou každoročně zúčastnit všichni lidé nejrůznějších národností bez rozdílu věku, pohlaví, barvy pleti, uspořádalo občanské sdružení Berkat, letos ve spolupráci s občanským sdružením Freetime.

Občanské sdružení Berkat pomáhá lidem, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Název tohoto sdružení vymysleli děti v Grozném v roce 2000. V čečenštině slovo berkat znamená požehnání, štěstí, milosrdenství, v arabském jazyce pak hojnost z mála. Občanské sdružení poskytuje humanitární pomoc se zaměřením na strádající civilní obyvatelstvo, především děti-sirotky v čečenském hlavním městě Grozném, a to od roku 2001, kdy navázalo na práci stejnojmenného občanského sdružení v Ingušeti a rozvinulo tak aktivity otevřeného společenství lidí známého jako Výbor SOS Čečensko. Dnes má Berkat několik aktivit, jako například Bazaret, zahrnující přehlídky výrobků z dílen v Afghánistánu a Čečensku, výstavy a promítání fotografií Ivy Zímové či prodej originálních pohledů z Čečenska a Afghánistánu, projekt Zdravé oči Afghánistán, projekt Tancem proti terorismu aneb Maršo znamená svoboda, Centrum pro rodinu v Grozném, a v neposlední řadě také nově zřízené komunitní centrum InBáze.

To se stalo velkou inspirací pro letošní ročník RefuFestu, neboť vznik tohoto centra pro migranty, uprchlíky, cizince – jak během svátku několikrát zaznělo jednoduše pro příchozí – byl dobrým důvodem k oslavě. A tou rozhodně RefuFest je.
Svátkem se pořadatelé, účinkující, hosté a všichni zúčastnění snaží během dvou dnů sblížit čekatele na azyl, azylanty a již integrované příchozí nejen mezi sebou, ale také s lidmi z nejrůznějších koutů světa, a to bez ohledu na to, jaké tradice, víru a kulturní hodnoty uznávají. RefuFest se snaží odstranit bariéry a předsudky mezi jednotlivými národy, a to tak, že se navzájem sobě otevřou a podělí se nejen o své dovednosti, um, tradice, ale také o klidný a bezpečný prostor k životu u nás, když se jej lidem nedostává v rodné zemi. Program letošního ročníku Refufestu byl nabitý a velmi pestrý. O hudební vystoupení se podělilo velké množství kapel, jmenujme alespoň Flying Druids Orchestra, dále vystoupily skupina Exil, zajímavá a velmi příjemná dívčí kapela Brécy, nezapomenutelná romská kapela Bengas, vynikající jazzové zpěvačky Alice Bauer a Jana Fabiánová a mnoho dalších umělců z Ukrajiny, Ruska, Arménie, Sýrie, Libanonu, Iráku, Čečenska, Konga, Maroka, Somálska, Afghánistánu. Nechybělo ani představení úchvatného čečenského tanečního souboru Maršo, který se stal jakýmsi bonbónkem celého RefuFestu, a vystoupil jak v pátek pod „velkou scénou“, tak v sobotu přímo na ní. Dále zatančila a své umění předvedla mladá romská taneční skupina Black Dance. Na letošním RefuFestu jste také mohli zhlédnout divadelní představení, například Divadlo pro děti Antonína Novotného, které hrál v místním krásném barevném dětském koutku plném fantazie, nebo také divadelní představení, jež probíhala na „velké scéně“ – své umění předvedlo a diváky pobavilo třeba divadlo Proč a pantomimické divadlo Motáto. Rovněž zde zazářila přehlídka uměleckých prací z projektů Berkatu – dílny Centra pro rodinu v Grozném a výrobků afghánských žen z vesnic okolo Kábulu a to v podobě módní přehlídky. Všechny modely bylo možné zakoupit v místních stáncích. Pokud jste dostali hlad anebo pouze chuť na něco dobrého, mohli jste ochutnat nejrůznější tradiční speciality národních kuchyní a získat na ně recepty či jen přihlížet jejich tradiční přípravě nebo si zakoupit nejrůznější výrobky a doplňky z projektů. Své projekty zde prezentovala ostatní sdružení, jako například Humanistické centrum narovinu, Poradna pro uprchlíky, Centrum pro otázky migrace či Organizace La strada. Refufest navštívili lidé, kteří na něj zavítali cíleně a na pozvání, ale i náhodní příchozí. Pro většinu z nich to bylo příjemné zpestření dne. Na to, jak se líbil první oficiální ročník RefuFestu samotným organizátorům, jsem se zeptala pana Františka Kostlána, který se stará o propagaci Berkatu a nyní i o propagaci komunitního centra InBáze.

* Co se vám na letošním 1. oficiálním ročníku festivalu RefuFest aneb Přijde Svátek nejvíce líbilo?

Ta úžasná barevnost a různorodost, která celý RefuFest provázela.
Mám na mysli lidi z různých koutů zeměkoule, kteří prezentovali svou kulturu, na druhé straně ale také etnickou hudbu a world music, která zde zazněla. Barevnost doplňovali i lidi z uprchlických táborů, žadatelé o azyl, které jsme do Prahy přivezli autobusy.

* Co se vám dle vašeho názoru během průběhu svátku podařilo? Co vám udělalo největší radost?

RefuFest vlastně vznikl právě kvůli této barevnosti a různorodosti – kvůli tomu, aby se zde mohli potkat lidé, kteří se obvykle nemají šanci potkat. Třeba paní ze Somálska, která u nás žádá o azyl, s poslankyní českého parlamentu. I v Berkatu jsou na různé věci různé názory, ale z mého pohledu jsou to také akce jako RefuFest, které prokazují, že multikulturalismus coby soužití lidí různých kultur je nejen možný, ale i prospěšný a vzájemně obohacující. Největší radost jsem měl právě z toho, že se tento můj názor potvrdil.

* Počasí svátku přálo – co si myslíte o návštěvnících?
Počítali jste s větším počtem?

Nemrzelo vás, že někteří lidé se zastavovali pouze kvůli tomu, co probíhalo na scéně, ale neměli ani potuchy o tom, co se koná, ani zájem se dozvědět více?
Počasí nám opravdu přálo. Loni jsme zmokli a klepali se zimou. Ohledně počtu návštěvníků jsme měli jen mlhavou představu, že RefuFestem projde více lidí než loni na Ovocném trhu, což se nám bohatě vyplnilo.
Myslím, že návštěvníků bylo během obou dnů letos více v řádů tisíců.
A vždycky se najdou lidé, které zajímá jen to, co se momentálně děje na jevišti, aniž by se měli chuť seznámit s podrobnostmi. Na tom není nic mimořádného. My jsme měli tu výhodu, že jsme nenabízeli jen hudbu, tanec či divadlo, ale také lákavé cizokrajné občerstvení a výrobky z našich projektů, takže hodně takových návštěvníků se seznámilo s jinou kulturou a s příchozími (cizinci) i tímto způsobem.

* Jistě již chystáte v pořadí 3. pouliční happening na příští rok.
Čím se bude od těch předchozích odlišovat? Chystáte nějaké překvapení?

Zatím je pro nás překvapením i to, jak a kde bude RefuFest probíhat. Do konce září tu byl taneční soubor Maršo, takže jsme měli spoustu práce okolo tanečníků. A pokračuje samozřejmě i práce komunitního centra InBáze, v němž migrantům mimo jiné nabízíme kursy češtiny, počítačové kursy, rekvalifikační kursy, právní a sociální poradenství, účast na multikulturních skupinách, psychoterapii, volný internet zdarma a přátelské místo pro setkávání a vzájemné poznávání. InBáze je dvouletý projekt, za nějž nyní Evropská komise udělila Berkatu cenu Golden Star 2006 za příkladnou integraci cizinců do společnosti.

* A můžete nám prozradit, co chystá Berkat dalšího?

Berkat je živel, který neustále chystá něco nového. Nápady se přelévají e-mailovými diskusemi, ty nejlepší se pak realizují. Myslím však, že po tomhle zápřahu, který jsme si pobytem Marša a RefuFestem sami přichystali, si pár týdnů odpočineme a budeme navíc kromě běžné práce realizovat jen „drobnější nápady“ typů Bazarů oblečení a bot v InBázi či Refudramatu, během něhož se seznamují lidé různých kultur prostřednictvím umění.
RefuFest potvrzuje, že pokud jste otevření poznat uprchlíky z jiného pohledu, například formou kulturně společenského pouličního happeningu, můžete se s nimi sblížit, přiblížit se k jejich původu, kulturním kořenům a pochopit, s čím vším se musejí tito lidé potýkat.
Berkat tímto svátkem ukazuje, že lidé, kteří zde s naší pomocí hledají potřebný klid, mír a bezpečí, nás mohou obohatit o své tradice a že vzájemné předávání si zkušeností a kulturních zvyklostí nám nemůže nic vzít. Co jiného by lidé na tomto světě mělo sblížit, když ne zcela otevřený zájem jeden od druhého se něco naučit, vzájemně se podpořit, uvolnit se a pomoci tak „zapomenout“ na těžkou minulost? Snad právě proto vznikl veselý, hudbou nabitý, barvami zářící svátek zvaný RefuFest, jehož první oficiální ročník je za námi a byl dobrým vstupem do let dalších.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon