Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

21.březen - Mezinárodní den boje proti rasismu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

21. březen je den, kdy si kromě jarní rovnodennosti připomínáme i Mezinárodní den boje proti rasismu a rasové diskriminaci. Proč však právě v tento den?
Téhož dne v roce 1960 se obyvatelé jihoafrického města Sharpeville rozhodli demonstrovat proti apartheidu (státní politika v Jižní Africe uplatňující rozdělení na bílé a „barevné obyvatelstvo; zvláštní dopravní prostředky, školy, nemocnice, rezervace apod.)

Při demonstraci policisté zastřelili 69 lidí. O šest let později valné shromáždění OSN vyhlásilo den za Mezinárodní den boje proti rasismu. Po celém světě si tak lidi připomínají všechny formy projevů rasismu a xenofobie.


Připomínkou má být kromě jiného i oranžová stužka, která se v České republice rozdávala v devíti městech jako symbol boje proti rasismu. Akce probíhala během Evropského týdne proti rasismu 17.3. – 21.3.2008. V rámci něhož byl Multikulturním centrem zrealizován také Koncert proti rasismu. Na něm vystoupily čtyři kapely (Bengas, Trombenik, Ekvátor, Atarés) produkující romskou, balkánskou, latinsko-americkou a kubánskou hudbu, inspirovány jsou také hudbou z Iráku, Španělska, ale i Maďarska či Arménie.

NEPŘEHLÉDNĚTE


Oranžové stužky připomenou v devíti městech boj proti rasismu

Za pozitivní informaci můžeme také v rámci boje proti rasismu považovat schválení návrhu antidiskriminačního zákona sněmovnou. Česká republika měla totiž mít zákon na ochranu před nerovným zacházením už při svém vstupu do EU. Na jeho přijetí čeká jako poslední stát sedmadvacítky. Kvůli jeho absenci ČR hrozila žaloba a pokuta od Evropské komise
(více
zde…
).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon