Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pippi Dlouhá punčocha zažije nová dobrodružství coby romská holčička na předměstí Stockholmu

08. října 2018
Čtení na 2 minuty
Spisovatelka Gunilla Lundgren při literárním workshopu s dětmi (FOTO: archiv Gunilly Lundgren)

Všichni známe příběhy Pippi Dlouhé punčochy švédské autorky Astrid Lindgrenové. Malá copatá a pihatá dívka, která má na svůj věk mimořádné schopnosti a její tatínek námořník je stále na cestách, se přistěhuje do malého poklidného švédského městečka, kde žije ve vlastním domě s opicí a s koněm. Dobrodružné příběhy Lindgrenová vydala v roce 1945 a v roce 1969 se dočkaly i prvního televizního zpracování. Nyní o 50 let později bude prožívat Pippi nová dobrodružství, ale ve zcela jiném prostředí. Pippi bude romská holčička, která se přistěhuje do stockholmské čtvrti Rinkeby, která je v poslední době známá zejména kvůli vysokému počtu nově příchozích imigrantů.

Nápad vznikl během literárního workshopu pro romské děti právě ze čtvrti Rinkeby. Přišla s ním jedna z účastnic, dvanáctiletá Felicia Di Fransesco. Spolu s dětma píše příběh Pippi z Rinkeby i známá švédská spisovatelka a organizátorka workshopu, Gunilla Lundgren. Nová dobrodružství budou vysílána v 5 dílech od 29. října do 2. listopadu švédským veřejnoprávním rozhlasem Sveriges Radio a vyjdou také knižně. Přičemž nová verze knihy bude dostupná nejen ve švédštině, ale jak pro Romea.cz uvedla Lundgrenová, také v romštině, finštině, tornedalské finštině, sámština a v jidiš.

Na pokračování oblíbeného příběhu se švédské rádio domluvilo s dědici spisovatelky. Příbuzní Astrid Lindgrenové sice s vydáním nové knihy původně nesouhlasili, ale přesvědčil je charitativní ráz celého projektu, kdy zisk z prodeje knih tvůrci plánují věnovat na založení knihovny pro děti v Bukurešti.

Gunilla Lundgren je švédská spisovatelka a lidskoprávní aktivista. Je autorkou více než 30 knih pro děti, z nichž část vyšla ve dvojjazyčném vydání pro děti z druhé generace přistěhovaleckých rodin. Svou první knihu Maritza a Gypsy Girl (Marizta, cikánské děvče) napsala v roce 1972 spolu se třemi dospívajícími romskými dívkami. Koncept spoluautorství si oblíbila a napsala ve spolupráci s romskými přáteli celou řadu dalších knih. Mimo jiné např. životopisnou knihu From Coppersmith to Nurse: Aljosha the Son of a Gypsy Chief (Z měditepce zdravotníkem: Aljoša, syn cikánského krále), nebo knihu Sofia Z-4515, ve které zpracovala se Sofií Taikon její životní příběh přeživší koncentračního tábora v Osvětimi.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon