Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pavel Berky vaří Gypsy Burger k Mezinárodnímu dni Romů 2020

08. dubna 2020
Čtení na 3 minuty
Pavel Berky vaří Gypsy Burger

K Mezinárodnímu dni Romů 2020 připravil módní návrhář a účastník soutěže MasterChef Pavel Berky speciální recept na Gypsy Burger. "Chtěl jsem v něm propojit moderní gastronomii s prvky tradiční romské kuchyně. Trhané maso z pečených žeber v bokeli (marikľa) s cibulovým chutney. To vše jako zapečený burger dochucený domácí majonézou?! Recept si doma určitě připravte, protože je prostě vynikající!" uvedl Pavel Berky.

RECEPT

Časová náročnost: 60 min + pečení masa přibližně 2,5 – 3 hod

Počet porcí: 6-8 porcí, dle velikosti burgerů

Ingredience:

Maso

  • 500 g telecího boku s kostí
  • 2 PL hořčičného semínka
  • ½ PL celého černého pepře
  • 1 PL sladké červené papriky
  • olej
  • sůl
  • sýr cheddar

Tradiční moučné placky (Marikľa / bokeli)

  • 400 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • voda

Cibulové chutney

  • 4 ks červené cibule
  • 1 PL medu
  • máslo
  • sůl

Domácí majonéza

  • 2 ks vajec
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL citronové šťávy
  • 250 ml rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Do hmoždíře nasypeme hořčičné semínko a kuličky pepře. Osolíme větší špetkou soli a rozdrtíme na sypkou směs kterou následně nasypeme na maso, přidáme olej, červenou papriku a ještě z každé strany osolíme. Směs pořádně vmasírujeme do masa a dáme péct
do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Pečeme přibližně 2,5 až 3 hodiny. Maso by mělo být po celou dobu pečení zakryté. Po upečení maso vytáhneme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Poté z masa odstraníme blány a obereme čisté maso které ještě nasekáme na menší kousky.

Mouku prosejeme spolu s ¾ sáčku prášku do pečiva na pracovní plochu. Přidáme špetku soli a přilijeme asi 1 dcl vody a začneme pracovávat těsto. Postupně přidáváme vodu nebo mouku dle potřeby až nám vznikne hladké kompaktní těsto které se nelepí, ale není zároveň ani moc tuhé. Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm. Z těsta pak vykrojíme kolečka o velikosti housky, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 10 – 15 min odpočívat. Odleželé kolečka opékáme na mírném ohni na suché pánvi asi 10 min z každé strany.

Cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Zprudka orestujeme, přidáme med, osolíme a ještě pár sekund restujeme. Poté zalijeme asi 1,5 dcl vody, ztlumíme plamen a na mírném ohni za občasného míchání vaříme až je cibule měkká a voda se nám zcela vyredukuje. Jestli se voda zredukuje dříve než bude cibule hotová můžeme podlít jeste trochou vody. Po uvaření ochutnáme a případně ještě dochutíme solí podle potřeby.

Do mísy si dáme dva žloutky, hořčici, citronovou šťávu a osolíme. Ruční metlou vše pořádně promícháme a za stálého šlehání postupně přiléváme olej až ho celý spotřebujeme. Výsledkem by měla být hustá majonéza kterou na konci můžeme ještě dochutit solí, pepřem a případně můžeme přidat nějakou bylinku – třeba pažitku.

Kompletace burgeru

Upečenou placku rozřízneme napůl. Na spodní část placky navrstvíme nastrouhaný sýr. Přidáme cibulové chutney, maso a znovu posypeme sýrem. Takto připravený spodek placky dáme na pár sekund zapéct do trouby vyhřáté na vysokou teplotu. Vyndáme z trouby a přiklopíme vrškem placky který jsme natřeli domácí majonézou.

Dobrou chuť!

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon