Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Na Brněnském festivalu Maraton hudby je připravena Django stage plná romské hudby! Vystoupí i Monika Bagárová

09. srpna 2019
Čtení na 2 minuty
Monika Bagárová ve videoklipu Let Me Love U. (FOTO: Michal Petrík)

Brněnské ulice ožily hudbou, začal v nich festival Maraton hudby. Potrvá do neděle a nabídne koncerty přímo na ulici v “pokojíčcích” vytvořených Kateřinou Šedou. Jedna ze scén – Django stage – bude věnována romské hudbě.

Zahájení předcházel průvod skupiny Amanitas Fire Theatre v kostýmech ozvláštněných pyrotechnickými efekty. Okřídlené bohyně a ďáblové zavedli diváky za doprovodu autorsky namixované hudby na Jakubské náměstí, kde se představili pouliční umělci jako beatboxer Endru nebo Ritmo Factory se svou bubenickou show. 

V rámci festivalu se na Malinovského náměstí vytvořila Django stage, kde bude hrát tradiční romská hudba různých stylů.

Během odpoledne vystoupí z českých interpretů kapela Aromasound z Brna, díky které si dnes od 18 hodin budete moci poslechnout funky stylu Maceo Parkera nebo George Dukea.

ještě před nimi v 16:30 vystoupí kytarista Zsolt Varady pocházející ze Slovenska. Ten vystupoval s kapelou Igora Kmeťa a v různých jazzových formacích hrajících django jazz.

 A na závěr, ve 20:30, vystoupí kapela složená z kubánských a českých muzikantů Mezcla Orquesta, kteří návštěvníkům nabídnout latinské rytmy bachaty, merengue, mamby a dalších v čele s kubánskou zpěvačkou Tandou. Nebude však chybět ani brněnská zpěvačka Monika Bagárová, jejíž vystoupení je naplánováno na 19:15.

Umělci se předvedou v kulisách “pokojíčků” vytvořených umělkyní Kateřinou Šedou. Návštěvníci festivalu najdou na Jakubském náměstí koupelnu, u obchodního domu Letmo kuchyni, v České ulici ložnici a v podchodu pod nádražím obývací pokoj.

Mezi buskery, kteří v pokojích vystoupí, jsou například Steve Aruni z Velké Británie, Josef Klíč nebo Martin Binder.

Maraton hudby nabízí 22 hudebních stanovišť. Na nově zrekonstruovaném Dominikánském náměstí je Dominik stage, kde lidé uslyší filmovou hudbu, jazz, pop, rock nebo elektronickou hudbu. V sobotu ve 14:00 tam zahraje dětská skupina Bombarďák či Ukulele Orchestra jako Brno.

Lidové hudbě patří Folklor stage v Biskupském dvoře, folku Orlí stage v loubí u divadla.

Poslední den festivalu bude v Alfa pasáži maratónská pianoštafeta, kde zahraje například ředitel České filharmonie a klavírista David Mareček, ale jsou zváni hráči všech věkových kategorií i uměleckých schopností.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon