Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Videoklip připomínající hrůzy v Letech u Písku získal ocenění Videoklip roku!

17. června 2021
Čtení na 1 minutu
Záběr z klipu Ostny v dlani (FOTO: Repro Youtube.com)

Videoklip rockové skupiny DROM „Ostny v dlani“, jehož stejnojmenná píseň odkazuje na utrpení Romů internovaných za druhé světové války v Letech u Písku, získal v rámci 20. ročníku Českých výročních rockových cen BŘITVA ocenění „Videoklip roku“.

TEXT PÍSNĚ

Nad Lety mraky
Odcizením skrápí
Vrazi jsou tu taky
Děti se nevrátí

Košilka a tetování
Na věčnost
Mít ostny v dlani

Dlouhé jsou dny
Mrzká přání
Bez kytic
Pro umírání

Milo jiro pal tute rovel (moje srdce pro tebe pláče)

Více jak osmiminutový videoklip byl natočen v ústeckých Řehlovicích a hlavními jeho protagonisty jsou předlické romské děti. Ty společně s dospělými herci a temnou písní navozují velmi tíživou atmosféru, zvláště detaily utrápených obličejů romských dětí jsou výmluvné a působivé… To vše podtrhuje strohý, ale výstižný text:

Autorem scénáře a zároveň kameramanem klipu je Jan Škop, který spolupracoval na celovečerních filmech Hany a Maturita. Je držitelem mnoha ocenění v oblasti fotografie a oblasti filmu, například nejlepší studentský film v prestižní Letní filmové škole za snímek Vilma nebo Silver Lion z Cannes za video kampaň LGB Avatars.

„Přemýšlím, co stojí za úspěchem toho videa a myslím, že je to hlavně absolutní volnost při tvorbě, kterou mi kluci z DROM dali. Moc jim za to děkuji! Není to tak běžné, většinou za vámi přijde kapela a má už hotový scénář a ví přesně, jak by video mělo vypadat,“ píše na svém facebookovém profilu Jan Škop.

České výroční rockové ceny BŘITVA jsou anketou hudebních odborníků, která je zaměřená především na rock, hard rock, metal, hardcore, punk, crossover a další tvrdší až extrémní rockové odnože. Letošní ročník byl již jubilejním dvacátým v pořadí.

VIDEO

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon